Начало » Новини » Страната
25.02.2017 г.

Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на Винария 2017

Снимка: Международен панаир Пловдив

За първи път на международната специализирана изложба „Винария“ бяха дегустирани висококачествени белгийски шоколади с различни сортове български вина, специално подбрани от експерта в какаото Катя Харискова и председателя на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. Те представиха тънкостите при съчетаването на двата изключително любими за повечето хора продукти. 

На посетителите бяха предложени четири селекции. В първата бяло вино Совиньон блан реколта 2016-та бе съчетано за консумация с шоколад „Перу 64“, който е с 44-процентно съдържание на какао и аромат на цитрусови плодове.

Второто предложение бе за комбинация на класическо вино Пино ноар (2012) с по-млечен шоколад „Еквадор 71“.

Купажното вино от стари реколти (2010) Каберне Совиньон, Сан Дженовезе и Аликант Буше бе хармонично съчетано с вкуса на шоколада „Коста Рика 38“, който е с по-препечени какаови зърна.

о неповторим начин бе предложено десертно вино „Ркатицели“ (2008) с бял шоколад „Доменикана 31“. Според специалистите пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет също чудесно се съчетават с белия шоколад.

Препоръките са финият млечен шоколад да се комбинира с Пино ноар или с младо Мерло, а червените вина с пикантни нюанси – с тъмните и горчиви шоколади, които имат мощно въздействие върху сетивата. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините.

Експертите съветват при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните. Учените препоръчват чаша червено вино и парче шоколад всеки ден, за да сме здрави. Според тях червеното вино и шоколадът са полезни за повишаване на имунитета, за сърцето, както и при лечението на артрит и настинки.

Дегустацията „Шоколад и вино“ бе акцент в програмата, която Националната лозаро-винарска камара организира съвместно със Съюза на енолозите в България и Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите по повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“.

Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на Винария 2017
6869
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
Какво може да видите на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024
За пръв път едра земеделска техника ще бъде представена и на закрито
От 9 до 13 март се провежда двадесет и деветото издание на АГРА 2022
Изложения
Невероятен ръст от 20% е отчетен на Винария 2019
Производител създаде дизайнерска бутилка в чест на Пловдив като Европейска столица на културата
Традиционните изложители на ВИНАРИА се представят с нови продукти и визия
Линия италиански продукти от кактус получи признанието на журито
Родни медовина розе и кози суджук с трюфели спечелиха конкурса за иновации на Фудтех
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини