Начало » Новини » Страната
25.02.2017 г.

Издадени са предписания за незабавно източване на 81 язовира

Контрол

sinor.bg

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор e установила 81 язовира в предаварийно състояние на територията на цялата страна, за които е издала предписания за незабавното им изпразване. Към днешна дата те се поддържат на кота мъртъв обем и постоянно се следят от експертите. Важно е да се отбележи, че предаварийното състояние е моментно положение, което се установява при проверка. Веднага след това собствениците трябва да предприемат спешни действия по ремонт или язовирът да бъде източен.

За територията на цялата страна има 205 язовира, които са с множество констатирани нарушения, но те не са в предаварийно състояние. Там следва да се предприемат мерки от собствениците, в изпълнение на дадените предписания.

Към момента са в ход последващи проверки на всички тях, които ще приключат до 10 март. Където се констатират несъответствия, които представляват непосредствена опасност за безопасното експлоатация на съоръженията, ще бъдат дадени предписания за тяхното изпразване.

От януари 2016 г. на ДАМТН е вменено осъществяването на надзор на язовирните стени и съоръжения към тях. През миналата година са проверени общо 5 169 язовира. В хода на тези проверки са направени над 4 хил. предписания за отстраняване на технически несъответствия по тях.

В момента са в ход проверките по установяване изпълнението на тези предписания, като навсякъде където се констатират неизпълнения се съставят актове. Само за последния месец са съставени 14 акта за установяване на административни нарушения.

В изпълнение на разпорежданията на Върховна административна прокуратура, ДАМТН е предприела серия от мерки, свързани с язовир Бели Искър. Дадено е предписание съоръжението да работи постоянно с 1 млн. кубични метра свободен обем. Общият обем на съоръжението е около 14 млн. куб. метра. Инициирано е и създаването на работна група между всички ангажирани институции – Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на вътрешните работи, Областна администрация София, община Самоков, Столична община и др.

Проведен е и експертен научен съвет с представители на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. Всички проучвания потвърждават, че трябва да се предприемат ремонтни дейности на съоръжението. ДАМТН е изготвила предписание за стартиране в тримесечен срок на процедура по инженерингови дейности по извършване на рехабилитация на язовирната стена. 

Ежегодно се прави и проверка по реда на надзора от Върховна административна прокуратура за състоянието на язовирите в България, като ДАМТН регулярно предоставя информация за тяхното състояние. Отговорността по безопасната експлоатация, техническото състояние и водните нива на язовирите е отговорност на собствениците им, като те следва да изпълняват направените предписания от държавните контролни органи. 

Издадени са предписания за незабавно източване на 81 язовира
5978
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Експерти на МЗХ прецизират условията и начина на стопанисване на държавните язовири
Създават изпълнителна агенция „Управление и стопанисване на язовири”
Първи стъпки към промени
Нова дирекция “Хидромелиорации” поема проблемите с напояването
Важни предложения на НАЗ
Мачуганов: С напояване ще получим уникалното предимство да сме първи с реколта на пазарите
ИАРА
Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини