Американският концерн DuPont отдава първостепенно значение на селектирането и разпространението на сортове култивирани растения с по-високи хранителни стойности, което ще помогне за преодоляване на дефицита на храна в Африка и Азия, става ясно от съобщение на неговата пресслужба, цитирано от електронното издание Superagronom.
По думите на директора на отдела за устойчивост на растенията в компанията Дон Ритенхауз техните специалисти са извършили оценка на дългосрочните проблеми, пред които е изправена планетата, и са ги сравнили с основните области на компетентност на DuPont, набелязвайки технологии за решаването на проблемите.
„Вследствие на това ние съсредоточихме вниманието си върху 3 теми – как да нахраним 9 млрд. души (колкото се очаква да бъде населението на земята през 2050 г.), как да понижим зависимостта ни от изкопаемите горива и как да защитим хората и околната среда. Днес голяма част от иновационния ни потенциал е насочен не само към проблемите на фермерите, но и на създаването на по-устойчива и достъпна за всички световна продоволствена система”, посочи Ритенхауз. Той уточни, че един от начините за постигането на тази цел е селектирането на растителни сортове с повишено съдържание на ценни хранителни вещества и по-конкретно на витамини.
В момента учени на DuPont и изследователи от Africa Harvest Biotech Foundation International работят върху подобряването на основната африканска култура – соргото. Техните наблюдения сочат, че новите сортове съдържат повече витамин Е и бета-каротин. По този начин местното население ще поема и повече витамин А чрез традиционните си храни, а именно дефицитът на този витамин е регистриран във всички африкански държави южно от Сахара от 90-те години на ХХ век досега.