Начало » Важно за фермера » Животновъдство
05.01.2017 г.

Около 800 хиляди домашни птици ще бъдат унищожени във Франция заради птичия грип

sinor.bg

Около 800 хил. домашни птици в 3 от най-силно засегнатите от птичия грип департаменти във Франция – Жерс, Ланд и От Пирене – ще бъдат ликвидирани в опит да бъде пресечено разпространението на високопатогенния щам H5N8 на заболяването „птичи грип”, след като за последния месец броят на регистрираните огнища достигна 89, повечето от които са в Жерс, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на френското министерство на селското стопанство.

Всички патици, отглеждани на открито, както и гъските, ще бъдат умъртвени между 5-ти и 20-ти януари. „Принципът е да бъдат избити бързо видовете, засегнати в най-голяма степен от вируса до момента”, се посочва в съобщението на министерството. Оттам уточняват, че основната част от птиците са собственост на производители на гъши дроб.

Франция е на първо място в Европейския съюз по брой на отглежданите домашни птици, като само в югозападната част на страната те достигат 18 млн., заяви Мари-Пиер Пе от Браншовия комитет на производителите на гъши дроб.

Тя добави, че броят на птиците, подлежащи на умъртвяване, може да нарасне, ако разпространението на птичия грип продължи, като само в посочените 3 департамента те наброяват общо 1,3 млн. Загубите за производителите на гъши дроб се очертават около 80 млн. евро, обявиха от браншовата организация.

Представител на министерството пък подчерта, че превантивните мерки могат да бъдат прекратени и преди 20 януари, ако положението се стабилизира.

От ведомството отбелязаха, че някои ферми няма да бъдат включени в масовото избиване, включително там, където птиците са били държани на закрито, и онези със затворен производствен цикъл – от излюпването на патенцата до производството на краен продукт.

Югозападна Франция, където производството на гъши дроб е масово, пострада от птичи грип и преди една година, като правителството дори нареди прекратяване на отглеждането на птиците в 18 департамента и отпусна компенсации за фермерите.

Тогава загубите достигнаха 500 млн. евро, а цената на гъшия дроб в магазините се повиши с 10%. Освен това намаля търсенето на царевица, която е основната храна на отглежданите птици.

В момента основната част от огнищата са отново в югозападна Франция, но има и такива в северните региони, където през миналата година вирусът не достигна, включително по крайбрежието на Ламанша и в Нормандия, както и близо до Алпите в югоизточната част на страната.

Високопатогенният щам на заболяването се разпространява из цяла Европа, като последните регистрирани огнища са в Чехия и Словения. Досега той не е откриван у хора и не се предава с храната, но е смъртоносен за домашните птици.

Около 800 хиляди домашни птици ще бъдат унищожени във Франция заради птичия грип
6850
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
БАБХ
Птичи грип и в птицеферма в Цалапица
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Пазарджишко – до Ветрен
БАБХ
Птичи грип и във ферма в Димитровградско
БАБХ
Ново огнище на птичи грип, този път в Гороноряховско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини