Начало » Новини » Коментари
12.12.2016 г.

Дали моделът на застраховка на доходите ще влезе като трети стълб на общата селскостопанска политика на ЕС

sinor.bg

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) подготвя срещи с фермерите за обсъждане на бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП), която трябва да влезе в сила след 2020 г.  Браншовите организации по места трябва да излязат с обща позиция, която да беде обсъдена съвместно с министерството на земеделието и да се защити в Брюксел. На ниво Европейски съюз дискусиите ще бъдат изключително оспорвани по отношение на бюджета, тъй като сега на политическо ниво редица държави членки оспорват високия бюджет, отпускан за селското стопанство.

Като процент от брутния продукт на ЕС субсидиите за земеделие заемат най-висок дял, посочи пред Синор.БГ председателят на НАЗ Светослав Русалов, коментирайки новите теми, свързани с европейското подпомагане на селското стопанство след 2020 г.

На фона на нарастваща емигрантска вълна и нуждата от създаване на адекватни модели за интеграция европейските земеделски производители ще бъдат поставени пред сериозната заплаха от орязване на сегашното субсидиране.

Затова и браншовите асоциации вече започнаха активни сондажи за евросубсидирането след 2020 г.

На този етап българските земеделци настояват да се запазят директните плащания и обвързаната подкрепа, като въпросът е дали този тип субсидиране ще остане. В същото време активно се говори за прилагане на американския модел на застраховане на доходите, при който помощта се прилага само при доказан срив на семейните доходи в земеделието, посочи и Мариела Йорданова, зам. председател на НАЗ.  

Американският модел включва субсидиране на стопани, чиито доходи през определена година падат под определен процент, изчислен на на база среден добив и цени на земеделските култури.

Тази система се прилага ефективно в САЩ, защото там доходите се следят централизирано през последните 15-20 години, докато в България електронното правителство "спи" вече четвърта година. В старите държави-членки на ЕС застраховката на доходите би могла да се прилага ефективно. Спорно е как ще се прилага за държави като България, където сивият сектор в някои производства като животновъдството достига 40 процента, посочиха експерти.

Последните две години като че ли леко промениха картината, защото обвързанато подкрепа принуди редица нерегистрирани фермери да излязат на светло.

Системата на контрол обаче продължава да дава дефекти, като се има предвид многобройните случаи на регистрирани фалшиви ушни марки за животните, прилагани от някои стопанства.

Да не забравим и десетките нарушения при разпределянето на белите петна при директните плащания, извършвани след декларирането на доброволните споразумения с цел получаване на повече евросубсидии. Електронната връзка между министерството на земеделието и останалите ведомства също е в сферата на очакваното, което е немислимо да се случи в друга европейска държава, където първата грижа е да се направи връзката между данъчните и останалите регистри. Именно затова системата на застраховане на доходите трудно би се приложила в България, където всеки трети земеделец работи "в сянка".

Синор.БГ ще продължи да следи дискусиите по бъдещата обща селскостопанска политика, където се очаква фермерите да защитят интересите си при развитието на бизнеса.

Дали моделът на застраховка на доходите ще влезе като трети стълб на общата селскостопанска политика на ЕС
8162
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
До края на 2025 година с държавна помощ, после – през стратегическия план
Съфинансират застраховането на растителна продукция с евросредства
Започва прием по схемата за застраховане на селскостопанска продукция
Агроведомството, застрахователи и Комисията за финансов надзор
Обсъждат и задължителен елемент при застраховане на земеделска продукция
За да се даде възможност на засаждащите късни култури да се включат в схемата
ДФЗ удължи до 31 август приема за застраховане на селскостопанска продукция
Фонд „Земеделие”
След месец се подават заявките за застраховане на виненото грозде
ДФЗ отпуска 5 млн. лв. за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини