Начало » Новини » Страната
08.12.2016 г.

Фонд „Научни изследвания“ ще финансира 15 проекта на институтите към Селскостопанска академия

sinor.bg

Учените от Селскостопанска академия спечелиха 15 проекта в конкурсите, финансирани от фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образоването и науката, съобщиха от министерството на земеделието. В конкурса „Финансиране на фундаментални научни изследвания – 2016“, научна област „Селскостопански науки“ са одобрени 5 проекта.

Първият е за „Комплексно проучване върху механизмите за сигнализация направляващи взаимодействията в ризосферата между растения, микробиота, арбускуларни микоризни гъби и коренови паразитни растения“ на Института по тютюна и тютюневите изделия.

Втаорият е за органични молекулни маркери и замърсители в хидрофобни почви на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”.

Третият е за генетичен контрол на развитието на цвета при индустриално култивираната казанлъшка роза (Rosa damascena Mill) на АгроБиоИнститута, ССА.

Четвъртият е за алтернативна технология за понижаване на алергенния и антигенен ефект на млечни протеини на Института по криобиология и хранителни технологии.

Последният проект е за фенотипиране и генотипиране на образци пипер (Capsicum annuum L.) с произход Балканите за създаване на core-колекция на Института по зеленчукови култури "Марица" – Пловдив.

В конкурса за „Финансиране на научни изследвания на млади учени – 2016“, в областта на селскостопанскита науки, академията получава финансиране за реализация на още проекти.

За агробиологични проучвания на новата сливова подложка ‘Docera 6’, с оглед намаляване разпространението на вируса на шарката в овощните градини на България на Института по овощарство – Пловдив, който е с най-висок резултат в целия конкурс.

Друг проект е за молекулярно-генетично характеризиране на поленовия състав на българския полифлорен пчелен мед на Института по животновъдни науки – Костинброд.

Последният проект е за кръстосано взаимодействие между ауксин и стриголактони в растения Medicago truncatula с модифициран ауксинов транспорт на АгроБиоИнститут.

Учените на ССА имат успешно класирани 7 проекта и в конкурса за проекти по програми за двустранно сътрудничество 2016 г. България – Китай.

Проектът, класиран на първо място в конкурса, е „Biotechnologycal approaches for propagation and preservation of the endangered medicinal plants with ornamental potential Camptotheca acuminata Decne (Nyssaceae) and Eucommia ulmoides (Eucommiaceae)“ на  Института по овощарство – Пловдив.

За финансиране са одобрени и проектите: „Evaluation and Innovation of Apple Disease-resistant Genetic Resources in Bulgaria and China: на Института по земеделия – Кюстендил, „Comparing Study of Rural Ecology and Culture Resource Preservation and Tourism Sustainable Development between China and Bulgaria“ на Иснитута по аграрна икономика – София, „Evapotranspiration-Based Irrigation for Sustainable Agriculture: estimation of irrigation water requirements of greenhouse plants“ на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”, „Ecological methods for control some target pests in apple orchards in sustainable agriculture in Bulgaria and China“ на Инситута по овощарство – Пловдив, „Crop Germplasm Resources from genus Triticum - Conservation and Utilization between China and Bulgaria Genebanks“ на Института  по растителни генетични ресурси “К. Малков“ – Садово и„Collection and Study of Genetical Material of Local Origin of Grass Fodder Species for The Need of Selection“ на Института по планинско животовъдство и земеделие.

Фонд „Научни изследвания“ ще финансира 15 проекта на институтите към Селскостопанска академия
5483
 

Последни материали
Виж
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Предстоящо
Фондация „Биоразнообразие“ с важна среща в Сакар по проблема със сушата
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
1 729 заявления за над 8 млн. лв. подадоха пчеларите по интервенциите в сектора
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини