Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.12.2016 г.

Растителна защита през декември

Синор БГ

В списъка на разрешените за продажба и употреба у нас за 2016 година растително- защитни препарати за зеленчукови култури са включени следните биоинсектициди:

Дипел 2Х (бацилус турингинезис) – намокрим прах. Одобрен за зелева нощенка по зеле и бяла зелева пеперуда по зеле в доза 100 г/дка. Практически неотровен за хората, няма карантинен срок, но трябва да се избягва попадане по кожата и вдишване по време на работа.

Нимазал Т/С . Одобрен срещу листоминиращия молец по доматите в доза 0,3 % (за минимална употреба). Максимален брой пръскания през вегетационния период 3-4 пъти). Карантинен срок няма.

Синейс 480СК (активна субстанция спинозад). Одобрен за листоминиращия молец по домати отглеждани в култивационни съоръжения и на открито в доза 10-25 мл/дка (20-25 мл от препарата в 100 л вода с работен разтвор 50-100 л/дка).

За калифорнийския трипс по краставици, патладжани, пипер, ягоди отглеждани в култивационни съоръжения в доза 10-25 мл/дка (20-25 мл от препарата в 100 л вода с работен разтвор 50-100 л/дка).

За калифорнийския трипс по домати, отглеждани в култивационни съоръжение 10-38 мл/дка.

 За листоминиращи мухи по домати отглеждани в култивационни съоръжения в доза 25-112 мл/дка (70-75 мл от препарата в 100 л вода с работен разтвор 50-150 л/дка).

За листоминиращи мухи по пипер, отглеждан в култивационни съоръжения в доза 25-75 мл/дка.

За нощенки по домати, отглеждани в култивационни съоръжения и на открито в доза 12,5-30 мл/дка (25-30 мл от препарата в 100 л вода с работен разтвор 50-100 л/дка).

Карантинен срок на препарата за домати, пипер, краставици, патладжани е 3 дни, за ягоди – 1 ден.

Препаратът силико сек е също биоинсектицид. Съдържа неорганичната субстанция аморфен силициев диоксид. Одобрен е срещу житна и оризова гъгрица, зърнов бръмбар, ръждивочервен брашнен бръмбар, суринамски брашнояд при съхранение на зърно в складове. Подходящ е за използване в личните стопанства, внася се чрез лопатиране на зърното. Одобрената доза е 2 кг за тон зърно. Карантинен срок не е даден.

В списъка на разрешените растително-защитни продукти са включени феромонови уловки за най-важните неприятели на овощните дървета: ябълков подов червей, сливов плодов червей, източен плодов червей, анарзия, черешова муха, калифорнийска щитоносна въшка. При лозата – за шарен гроздов молец и едноплоден гроздов молец. Уловките са необходими за прогнозата. С тях се установява появата, динамиката на летежа, броят на поколенията на дадения неприятел и се определя подходящия момент за провеждане на третиране, ако то е необходимо.

Уловки са дадени и за някои  складови неприятели: Такива са гачон – за сив брашнен молец, молец по сушените плодове, тютюнев молец, сухофруктов молец, феромон-3553 1 ММ – за молец по сушените плодове. Уловките се прилагат при съхранение на сушени плодове, билки, подправки и различни продукти от растителен произход, по които тези неприятели се установяват.

У нас в районите, в които се отглежда тютюн при съхранение на готовата продукция в складове или домашни помещения съществува опасност от появата на тютюнев бръмбар и тютюнев молец, много разпространени неприятели, при които се създават затруднения при изкупуването на тютюна. Одобрени уловки за тези неприятели са:

- за тютюневия молец – лазиодерма троп – 1 уловка за 80 кв.м

- за тютюневия молец – делта трап 1 уловка за 300 куб.м.

За двата неприятели  - МО-БИ Трап – 1 уловка за 10 кв.м в складови помещения или 1 уловка на контейнер (33 кв.м) – при износ на тютюн.

Използването на феромонови уловки дава възможност да се установи появата на дадения неприятел. По начина, по който действат, при по-малка численост на неприятеля, те могат да бъдат средство за борба. Мъжките екземпляри се привличат, улавят и умират. Женските не могат да бъдат оплодени и не дават поколение.

И тази година от лимацидите, в списъка с препаратите са:

Вениш – гранулиран препарат, съдържащ металдехид. Прилага се срещу голи охлюви в доза 300 г/дка. Внася се чрез площно третиране при разсади и редово (от двете страни на растенията) при другите култури. Карантинен срок не се дава.

Мезурол шнекенкор 4Г – гранулиран препарат. Съдържа метиокарб. Прилага се срещу попово прасе в доза 250 г/дка. Внася се площно (при разсади) и редово (от двете страни на растението) при останалите култури.

Срещу голи охлюви се прилага доза 300 г/дка. Внася се по същия начин, както при поповото прасе. Карантинен срок 15 дни.

Растителна защита през декември
9976
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Задържаха 5000 литра контрабандни пестициди
Конфискувани са почти 360 тона химикали в цяла Европа
ОЛАФ нанесе нов удар на нелегалната търговия с растителни препарати
Допустими кандидати са регистрираните по Наредба 3 от 1999 година дребни и средни производители
За зимните пръскания на градините се отпускат от 100 до 270 лева на хектар
Честит празник на агронома!
На 16 януари се отбелязват 122 години от растителната защита в България
Пазарът на средствата за растителна защита в Германия отчита 11 на сто спад
Неприятели по зеленчуците през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини