Начало » Новини » Света
20.11.2016 г.

Норвежко сирене засрами конкуренцията на престижен международен конкурс

Фермата с 50 крави произвежда 20 тона сирене годишно

На състоялото се в испанския град Сан Себастиян 29-то издание на ежегодния конкурс „Световни награди за сирене”, организиран от британската „Гилдия на деликатесите”, първото място зае синьото сирене „Kraftkar” на норвежката компания Tingvollost, съобщи електронното издание DairyNews.

Tingvollost е малка семейна фирма от община Тингвол в западна Норвегия с 50 крави, произвеждаща около 20 тона сирене годишно. „Просто нямам думи, това е наистина фантастично постижение за нас”, заяви основателят на компанията Гунар Воган след оповестяването на резултатите от конкурса.

„Kraftkar” спечели със 71 точки от 80 възможни, а на второто място с по 67 точки се наредиха испанските сирена „Cala Blanc” на компанията Lacto Industrial Menorquina и „Cremositos Del Zujar” на Arteserena. В конкурса взеха участие над 3 хил. сирена от 31 държави, а 266 експерти цял ден изпробваха продуктите. Накрая жури от 16 съдии определи победителя.

Норвежкото сирене дотолкова ги очарова, че те му връчиха и титлата „Шампион на шампионите” в съревнование с досегашните 28 победители в надпреварата. На второ място остана френското сирене „Ossau Iraty” на компанията Fromagerie Agour, спечелило наградата през 2011 г., а третото бе заето от миналогодишния победител „Le Gruyère AOP Premier Cru” на швейцарската Cremo SA von Mühlenen.

Норвежко сирене засрами конкуренцията на престижен международен конкурс
7360
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
За прокуратурата нямало данни за престъпление дори след затваряне от БАБХ
Нормативна уредба крие името на производител на некачествено сирене
Всички заведения за хранене трябва да информират за имитиращи млечни продукти в храната
Потребители настояват за забрана на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко
Нормативни промени
В БДС-то за сиренето се премахва определението „български“
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини