Омлетът и рохките яйца не само зареждат организма с енергия, но и помагат за поддържане на фигурата, осигурявайки чувство на засищане и притъпявайки усещането за глад между два приема на храна, съобщи електронното издание Ptichki, като се позова на проведени експерименти с пълни пациенти в САЩ.
При тях било установено, че яйцата за закуска вместо традиционния корнфлейкс утоляват по-добре глада и помагат на участниците да изкарат до обед без вредните за фигурата междинни похапвания. Освен това онези от участниците в експеримента, които консумирали яйца на закуска, се хранели по-малко на обед.
Учени смятат, че яйцата свалят нивото на хормона грелин, който стимулира апетита, а действието им след закуска се запазва в продължение на 3 часа. Същевременно те повишават нивото на друг хормон, който изпраща сигнали за засищане до мозъка. Най-добре за отслабването помагат варените яйца или омлетът без масло.
„Нашето изследване показва, че закуската с продукти, богати на белтъчини, подпомага засищането, като по този начин съдейства за борбата с излишните килограми. Най-важно се оказва качеството на храната, а не нейното количество”, заключават авторите на изследването.
Те са убедени, че изводите от него ще помогнат на хората, желаещи да отслабнат или да престанат да се тъпчат между основните приеми на храна.