Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.11.2016 г.

Не отглеждайте тези 7 двойки култури една до друга за по-богата реколта

Полезни съвети

Между растенията има приятели, които при отглеждане в съседство си помагат взаимно. Най-добри приятели например са морковът и лукът, тъй като излъчваните от всеки от тях аромати отблъскват вредителите по другия. Или пък отдавна известните „3 сестри” – тиквата, царевицата и бобът. Царевицата осигурява стъбло за катерена на боба, той връща обратно в почвата хранителните вещества, а широките листа на тиквата запазват влагата и не дават възможност на плевелите да пораснат. Далеч не всички култури обаче си помагат, има и „кръвни врагове”, коментират от електронното издание „Стопанство” и предлагат да не се и опитваме да засадим една до друга следните 7 двойки.

1. Кромид и грах

Сред народа омразата между кромида (а дори и чесъна) и граха е известна отдавна. Градинарите са забелязали, че лукът потиска растежа на граха.

2. Картофи и домати

Всеки фермер и опитен градинар ще ви каже, че отглеждането на картофи и домати в съседство само ще създаде неприятности. Заедно те по-бързо ще бъдат поразени от мана, а и останалите заболявания по двете култури ще се разпространяват с потресаваща скорост.

3. Чушки и боб

Тези два зеленчука далеч не са добра компания. Чушките, растящи до боба, стават възприемчиви към антракноза и няма да издържат дълго на това съседство. Какво да говорим за реколта – изобщо няма да дочакате такава.

4. Моркови и копър

Морковът и копърът са отколешни врагове. Ако ги засадите един до друг, няма да получите добра реколта от нито един от двата. Това е така, защото копърът дърпа към себе си водата и хранителните вещества, а морковът изобщо не му отстъпва. В крайна сметка и двете култури израстват дребни и тънки.

5. Салата и броколи

Изследвания показват, че салатата е много чувствителна към въздействието на веществата, отделяни от броколите. Ако се опитате да посадите семена от салата на място, където са отглеждани броколи, най-вероятно е изобщо да не покълнат.

6. Орех и домати

Орехът е лош съсед за всички култури, тъй като корените му отделят веществото юглон, което действа пагубно на повечето растения около него. Така че ако в градината расте орех, по-добре отглеждайте зеленчуците в саксии.

7. Лоза и зеле

Ако засадите зеле между лозите, вкусът на гроздето изобщо няма да ви хареса, а виното, направено от него, ще бъде отвратително, твърди народно поверие. И с основание – за това неприятно съседство се споменава в исторически извори още преди 2000 години.

 

Не отглеждайте тези 7 двойки култури една до друга за по-богата реколта
58570
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
В практиката
Паяците в овощните и зеленчукови градини – приятели или врагове?
Практика
Растения – врагове и растения – помощници
Практика
Приятели и врагове на лозата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини