Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.04.2021 г.

Паяците в овощните и зеленчукови градини – приятели или врагове?

В практиката
Паяците в овощните и зеленчукови градини – приятели или врагове?

Татул Снимка: sinor

Паяците често присъстват в нашия местен пейзаж, а големите им кръгли  мрежи са лесно забележими. Понякога изглежда, че  се появяват буквално за една нощ. Независимо от плашещия им външен вид градинските паяци не са врагове – заслужават да им бъде позволено да живеят там.

Полезни ли са паяците в градините и с какво?

Когато броят на вредителите в градините се увеличава, а екологичните методи са най-доброто решение за борба с тях и предотвратяване на нашествието им. Несъмнено това е най-доброто решение – чисто и безвредно за нас и околната среда. В групата на естествените „ловци на вредители“ се нареждат още  насекомоядни птици, жаби, калинки, божи кравички, хищни бръмбари, оси, снасящи яйцата си върху ларвите на насекомите вредители и др.

Видове паяци в нашите градини

В света има повече от 40 000 вида паяци и само половината от тях правят мрежи, а минимална част са отровни. Сред тях има и слепи, които живеят и ловуват в пещери или други подземни и тъмни места. Нашата паякова фауна не е толкова екстремна – повечето паяцих изобщо не са отровни.

Домашният паяк унищожава молци, хлебарки и други насекоми, живеещи по растенията. Паякът кръстоносец и скачащият паяк са най-често срещани в градината – те „разпъват“ мрежите си и улавят вредителите, като почистват градината.

Вредителите, които унищожават

Жертвите на паяците са предимно насекоми вредители по плодните и зеленчукови култури – листни въшки, гъсеници, пеперуди, молци, мухи и хименоптери (смучещи насекоми), които се хранят с растения, включително ларвите им. Те улавят и изяждат комари и кърлежи, които притесняват нас и нашите любимци.

Важно е и това, че паяците намират и унищожават вредителите, намиращи се както над земята, така и на земята. Те „разпъват“ мрежите си предимно нощем, така че не създават проблеми през деня – в повечето случаи са незабележими. Често  паяжини се виждат в короните на дърветата, по храстите и даже по доматите. За едно денонощие всеки паяк може да хване повече от сто насекоми.

Паяците са хищници и използват различни начини за набавяне на храна. Повечето видове използват споменатите мрежи, но някои от тях просто скачат върху вредителите и ги убиват, а други ги „стрелят“ с лепкаво парализиращо вещество.

Трябва да знаем, че тези застрашително изглеждащи малки членестоноги в нашите градини не представляват почти никаква заплаха за нас, а ухапването им понякога може да причини лек сърбеж или оток, които преминават сами.

Препоръчва се за хора с алергии и чувствителна кожа да вземат подходящите мерки след ухапване.

Паяците в овощните и зеленчукови градини – приятели или врагове?
20348
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини