Цените на зехтина се повишават заради климатичните промени и ръста на търсенето по целия свят, съобщи британският вестник Financial Times, като се позова на експерти на холандската Rabobank, специализирана в анализи на селскостопанския сектор.
През селскостопанския сезон 2016-2017 г. се очаква реколтата в Испания да намалее само с 1% спрямо миналия сезон, но прогнозите за други големи производителки изобщо не са толкова благоприятни – спад от 30% в Италия, от 19% в Гърция и от 29% в Тунис.
„Наблюдаваме, че проблемите с доставките, които досега се случваха веднъж на 6-7 години, са зачестили”, посочва анализаторът на финансовата институция Вито Мартиели.
През миналата година вследствие на намаляването на реколтата с 26% до 2,4 млн. тона цените на зехтина скочиха до максималните за последните 18 години 5 900 долара за тон. Миналогодишната реколта бе слаба заради сушата и нападенията на насекоми-вредители в Испания и Италия. Оттогава цените се понижиха до 3 980 долара за тон, но след като от Съвета за зехтина прогнозираха спад и на тазгодишната реколта със 7%, отново започнаха да растат.
При това търсенето на зехтин нараства. Ако преди 10 години 60% от произведените количества се реализираха само в Италия, Испания и Гърция, сега техният дял е спаднал до 40%. Нараства търсенето в САЩ, Япония и държавите от Северна Европа.