Румъния ще може да изнася говеждо месо за Турция за първи път след влизането си в Европейския съюз, след като 2 кланици от Кълъраш и Бистрица получиха одобрение от турски експерти, съобщи румънският министър на селското стопанство Ахим Иримеску, цитиран от местната агенция „Аджерпрес”.
„Турция се противопоставяше силно на отварянето на пазара си за месо от ЕС заради спонгиформната енцефалопатия по говедата, известна и като „луда крава”. Напоследък обаче в рамките на процеса на преговори за присъединяване към общността страната промени този възглед и отвори пазара си за някои страни от ЕС. Румъния пък в крайна сметка, макар и с големи усилия, успя да получи статут на държава с нисък риск от спонгиформна енцефалопатия по говедата от Световната организация за здравето на животните”, изтъкна Иримеску.
Той добави, че подновяването на търговията с едър рогат добитък и говеждо с Турция е дошло след преговори с турския му колега Фарук Челик, както и благодарение на усилията на румънската Национална агенция за санитарен и ветеринарен контрол и безопасност на храните и на съответния орган в южната ни съседка.
Последните официални данни, които са за месец май, сочат, че в Румъния има 2,08 млн. глави едър рогат добитък, или с 0,2% повече, отколкото към същия месец на 2015 г.
Министърът се надява скоро да бъдат приключени официалните стъпки за възобновяването и на износа на живи овце за Турция, прекратен през 2003 г., тъй като цените там са 2-3 пъти по-високи, отколкото на румънския пазар, а търсенето е постоянно високо.