Начало » Новини » Коментари
18.08.2016 г.

Готови са указанията за включване на старите полски пътища в масивите

Как ще се прилагат последните промени в закона за земята

sinor.bg

Сроковете за обявяването на промени в  регистъра и картата на ползване при служебно разпределение на земеделските парцели (съгласно  чл. 74, ал. 3 и 4 от правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи) се удължават с 10 дни. При обявяване на служебното разпределение крайният срок става 20 септември, а за самите промени - 25 септември. Това гласят указанията за прилагане на членове 37б и 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), както и глава седма „Ползване на земеделските земи” от правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ), които важат за стопанската 2016 – 2017 година, съобщиха от министерството на земеделието.

Ивестно е, че общинските служби по земеделие изготвят предварителен регистър на имотите по чл. 72, ал. 2 от ППЗСПЗЗ. Указанията включват нови правила, свързани с подготовката на предварителния регистър. Според тях в регистрите няма да бъдат включвани:

1. Ползватели, които не са изплатили задълженията към държавния и общинския поземлен фонд. За целта общинската служба по земеделие извършва проверка за наличието на задължения към държавния поземлен фонд, а информация за наличието на задължения към общинския поземлен фонд изисква от съответната община.

2. Имоти, включени в невписани в службата по вписвания договори, чиито срок изтича на 30 септември на текущата стопанска година и в които е предвидено продължаване на уговорения срок, ако някоя от страните не възрази изрично срещу продължаването.

Когато в общинската служба по земеделие е представено и съответно е регистрирано в информационна система „Ферма – ползване на земеделските земи” (FPZ2) писмено споразумение между страните за продължаване срока на тези договори, имотите се регистрират и се включват в предварителния регистър по чл. 72, ал. 2 от ППЗСПЗЗ. Целта е данните в регистъра на собствениците и ползвателите на земеделски земи, участващи в процедурата за създаване на масиви за ползване на земеделски земи, да съдържат актуална информация за ползваните площи на правно основание. в които е предвидено продължаване на уговорения срок.

3. Имоти с начин на трайно ползване – трайни насаждения, пасища, мери и ливади, освен ако при определяне границите на масивите се взема предвид актуалния начин на трайно ползване на масива за ползване от цифровата орто фото карта. В тези случаи могат да бъдат включени и имоти с начин на трайно ползване трайни насаждения, както и пасища, мери и ливади, попадащи извън слой „Постоянно затревени площи”. За тези обстоятелства комисията по чл. 37в, ал. 1 от ЗСПЗЗ изготвя протокол с програмния продукт Cadis v.6, като това обстоятелство се съобщава в доклада до директора на областната дирекция "Земеделие", в който се описват всички данни и дейности, свързани с процедурата в съответното землище. 

Забележка: Имоти от договори за наем, чийто срок изтича по време на стопанската година, т.е. преди приключване на стопанската година, за която е заявен (посочен) за ползване в подадените декларации и заявления, се изключват от предварителния регистър, съответно от процедурата за създаване на масиви за ползване, освен ако в срока до 15 август са представени анекси за продължаване срока на съответния договор. В тези случаи собствениците и ползвателите обработват имотите си в реални граници.

ДРУГА ВАЖНА ТОЧКА от промените се отнася до включването в масивите за ползване на проектираните в плана за земеразделяне полски пътища и напоителни канали, които не функционират, попадащи в масиви за ползване на съответния ползвател.

С разпоредбата на чл. 37в, ал. 4 от ЗСПЗЗ се допуска в масивите за ползване да се включват и проектираните в плана за земеразделяне полски пътища и отразените в плана за земеразделяне, в картата на съществуващи и възстановими стари граници и в картата на възстановената собственост напоителни канали, които не функционират, попадащи в масиви за ползване на съответния ползвател.

След влизането в сила на заповедта по на чл. 37в, ал. 4 от ЗСПЗЗ, ползвателят на съответния масив може да подаде заявление до председателя на комисията по чл. 37в, ал. 1 от ЗСПЗЗ за предоставяне на:

1. проектираните в плана за земеразделяне полски пътища, които не са необходими за осигуряване на пътен достъп до имотите;

2. напоителни канали, които не функционират.     

Въз основа на подадените заявления по т. 1, директорът на областната дирекция „Земеделие“ подава искане до общинския съвет за предоставяне на имотите – полски пътища, по реда на чл. 37в, ал. 16 от ЗСПЗЗ,

Общинският съвет приема решение в едномесечен срок от подаване на искането, а в 7-дневен срок от влизането в сила на това решение кметът издава заповед, която се публикува на интернет страницата на общината.

В едномесечен срок от издаване на заповедта ползвателите внасят по банкова сметка на общината сумата за определените за ползване полски пътища и сключват договори за съответната стопанска година с кмета на общината.

Когато в едномесечен срок от искането общинският съвет не е приел решение, директорът на областната дирекция "Земеделие" определя със заповед цена на имотите - полски пътища, в размер на средното годишно рентно плащане за землището. Заповедта се обявява в кметството и в сградата на общинската служба по земеделие и се публикува на интернет страницата на общината и на съответната областна дирекция "Земеделие". Въз основа на заповедта ползвателите внасят сумата по банкова сметка на общината в едномесечен срок от издаването й.

Въз основа на подадените заявления по т. 2, директорът на областната дирекция „Земеделие“ подава искане до собственика на съоръжението за предоставяне на напоителни канали, които не функционират. 

В едномесечен срок от получаването на искането собственикът на съоръжението представя на директора на областната дирекция „Земеделие“ писмено съгласие, към което прилага документ, удостоверяващ, че напоителните канали не функционират, и отправя предложение до ползвателя на масива за сключване на договор за имота.

В едномесечен срок от получаването на предложението ползвателите сключват договори за съответната стопанска година със собственика на съоръжението и заплащат сумата за ползване на напоителните канали.           

Ползвателите на предоставените по гореописания ред полски пътища и напоителни канали могат да кандидатстват за подпомагане по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), при условие че е извършено плащане в 3-месечен срок от възникването на правното основание за ползване на имотите.

Правното основание за ползване на полските пътища и напоителни канали, респ. за кандидатстване за подпомагане, са сключените договори с кмета на общината или със собственика на напоителното съоръжение, съгласно чл. 41, ал. 2, т. 2 от ЗПЗП, или заповедта на директора на ОД „Земеделие” по чл. 37в, ал. 16 от ЗСПЗЗ, съгласно чл. 41, ал. 2, т. 5 от ЗПЗП.

Забележка: В заповедта не следва да бъдат включвани пътища, попадащи в масивите, за които има информация, че се ползват като такива.

В случай че общинският съвет е взел решение, с което отказва да предостави полските пътища на ползвателите на съответните масиви, то директорът на областната дирекция „Земеделие” не следва да издава заповед на основание чл. 37в, ал. 4 от ЗСПЗЗ за предоставяне на полските пътища на ползвателите на съответните масиви. 

Задължение за ползвателя, на когото са предоставени полските пътища в масива, е да осигури достъп до имотите, декларирани и заявени за ползване в реални граници през следващата стопанска година. 

Последните промени са свързани с плащането на сумите за ползваните земи по чл. 37в, ал. 3, т. 2 от ЗСПЗЗ, съгласно заповедта по чл. 37в, ал. 4. 

Лицата, на които със заповедта по чл. 37в, ал. 4 от ЗСПЗЗ са определени земите по чл. 37в, ал. 3, т. 2, внасят по сметка за чужди средства на съответната областна дирекция "Земеделие" сума в размер на средното годишно рентно плащане за землището в срок до три месеца от публикуване на заповедта.

Когато в определения срок дължимата сума не е платена, директорът на областната дирекция "Земеделие издава заповед за заплащане на трикратния размер на средното годишно рентно плащане за землището. В 7-дневен срок от получаване на заповедта, ползвателите превеждат сумите по сметка на съответната областна дирекция „Земеделие”.”     

Готови са указанията за включване на старите полски пътища в масивите
19354
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Карта на блокираните пътища
Фермерите се вдигат на протести на 6 февруари, недоволни от държавната подкрепа
Предстои придвижване на военна техника по републиканските пътища
Инициативен комитет
На 18 септември трактори ще блокират 36 ключови кръстовища в страната
Среща с бранша
Програма срещу щетите от наводненията в горите
Единственият отрязан кандидат може да обжалва в едноседмичен срок
До последна оценка са допуснати 43 проекта за ремонти на общински пътища
При недостатъчен бюджет на следващ етап продължиха оценените с поне 20 точки
Предварителната оценка оряза 7 проекта за общински пътища
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини