Начало » Новини » Страната
20.09.2024 г.

Позиция на БАБХ във връзка с пътни инциденти със селскостопански животни

Позиция на БАБХ във връзка с пътни инциденти със селскостопански животни

Във връзка със зачестилите случаи на пътни инциденти със свободно пуснати селскостопански животни от Българската агенция по безопасност на храните представят позицията на институцията: Проблемът с нерегламентираното движение на животни в населените места е дългогодишен и натрупан във времето, за който не е отговорна само една институция. Това е урегулирано в редица закони, в които недвусмислено са разписани задълженията на всеки (ЗВД, ЗОСИ, НК).

В Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) са разписани задълженията и на органите на местното самоуправление и местната администрация, физическите и юридическите лица. Съгласно чл. 133 от същия закон общинските съвети определят с наредба обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни по смисъла на Закона за животновъдството на територията на съответната община. Кметовете и кметските наместници са длъжни да осъществяват контрол за спазване на наредбата. Именно кметовете предприемат мерки за недопускане на използване на общински пасища и места за водопой от безстопанствени животни и животни, които не са идентифицирани и/или на които не са извършени мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така кметовете предприемат мерки за недопускане на свободното движение на животни по улиците на населените места и определят маршрута на движение на животните от животновъден обект и/или сборни стада по улиците на населените места.

Съгласно чл. 8 от Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) кметовете на общините организират, ръководят и контролират опазването на селскостопанското имущество на територията на общината, а кметовете на райони или кметства организират опазването на селскостопанското имущество на територията на района или кметството, организират и ръководят полската охрана, издирват нарушителите, налагат административни наказания и вземат мерки за възстановяване на вредите.

Българската агенция по безопасност на храните с писмо с изх. № ЗЖ-832/07.11.2023 г. е изпратила официална информация до всички областни управители, кметове на общини, както и до Националното сдружение на общините в Република България, свързана със задълженията, касаещи селскостопанските животни.

Българската агенция по безопасност на храните, включително и Областните дирекции по безопасност на храните, винаги оказва съдействие по компетентност при необходимост. Всеки сигнал, подаден по надлежния ред, се разглежда и се предприемат съответните мерки и действия по компетентност от служителите на Агенцията.

Използването на тази сериозна тема пред местни избиратели не решава наболели от десетилетия проблеми. Като четвърта власт в държавата, гледната точка, представена от журналисти, трябва да бъде обективна и ЗАКОНОВО аргументирана. Единствено запознаването, представянето и спазването на съществуващото законодателство от отговорните МЕСТНИ институции, съвместно с органите на БАБХ, биха довели до реален резултат. На първо място трябва да се изрази силна воля от страна на кметовете и общините. На второ място е нужно добро сътрудничество с МВР, а не на последно място идва ролята на БАБХ. Неаргументираните заключения, настройването на хората срещу определена държавна институция и липсата на задълбочен анализ на проблема водят до излишно напрежение без реален резултат. Смятаме, че силата на медиите, подкрепена със законово обосновани мотиви в репортажите, ще даде правилната информация на зрителите, за да изградят те своята гледна точка за проблемите в държавата. За съжаление, търсенето на сензация в 5-минутен репортаж без анализ изкривява и не решава проблемите на обикновения човек.

Позиция на БАБХ във връзка с пътни инциденти със селскостопански животни
1430
 

Последни материали
Виж
Възможностите за подобряване на СЕУ и очертаването на площите обсъдиха фермери с експерти на МЗХ
Предстоят приеми за малки, нови и млади фермери
МЗХ напомня за важни срокове по директните плащания
Налагането на всевъзможни нови изисквания и проверки убива сектора
Софиянци могат да си купят биопродукти на празник в Южния парк в събота
Държани в постройка за отглеждане на домашни животни в квартал на града
Незаконно уловени сърни са пуснати на свобода край Берковица
Ръстът е с 9 на сто на годишна база заради повечето засадени площи
Обилната реколта от картофи в Германия се очаква да натисне цените им
Уточнява се и кога производителите се считат за активни при кандидатстване
Законови промени улесняват държавното подпомагане на фермерите
Свързани материали
Виж
Едрия рогат добитък в Румъния се увеличава
Служителите от ОДЗ и НССЗ ще помагат на стопаните при ползването на системата
Фермерите ще получават електронни съобщения за важните срокове и приеми в СЕУ
Нерегламентиран превоз на кон и шест овце завърши с екарисаж за животните
230 лв. става ставката за реализация на говеждо месо по de minimis
Епизоотична обстановка в България и съседни страни
ДФЗ преведе 16.6 млн. лева на 843 стопани за хуманно отношение и антимикробна резистентност
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини