Начало » Новини » Интервю
10.08.2016 г.

Мариела Йорданова: Очертава се тежка криза с фалити в зърнопроизводството

Заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Снимка: НАЗ

В края на жътвата пазарът на зърно изненада неприятно с ниските изкупни цени на пшеницата и вялата търговия. Подобно блокиране на сделките е имало и предишни години, но заради необходимостта от финансов ресурс при подготовката за сеитбата през август търговията бавно потръгва - нещо, което това лято не се наблюдава. Как производителите оценяват ситуацията на пазара и какви са прогнозите за сеитбата. С тези въпроси Синор.БГ се обърна за коментар към зам. председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Мариела Йорданова, чието стопанство се намира в Разградско.

Г-жо Йорданова, как оценявате реколта 2016-а? 

При есенниците ситуацията е почти като миналогодишната, но за пролетните култури превиждам драматичен спад. От 16 години активно се занимавам със зърнопроизводство и не помня подобно лято, при което близо 2 месеца в Северна България да не е падал дъжд с икономическа значимост за посевите. Тази година обаче се случи и обхваща един триъгълник между реките Бели Лом и Дунав и градовете Тутракан и Русе. Това са огромни площи, включващи Русенско, Силистренско, Плевенско, Шуменско и Разградско. При нас от 12 юни не са падали сериозни валежи и състоянието на пролетниците е страшно.

Дори миналата година, когато също имаше суша, положението не беше толкова зле, защото безводието започна в края на юли, когато растенията бяха в друга фаза на развитие.

Какви ще са пораженията за бранша?

Има колеги, чиято царевица изцяло е изсъхнала и няма да приберат и килограм зърно. Други пък успяха да я приберат за силаж, докато това все още беше възможно.Според мен повечето колеги ще започнат жътвата на царевицата преди слънчогледа и то с цел не да приберат някаква реколта, а просто да разорат земята и да освободят площите за сеитбата.

Какви добиви очаквате от царевицата и слънчогледа при това положение?

При царевицата, както казах, добивите ще бъдат изключително слаби. Максимум 100-200 килограма от декар. Само да припомня, че миналато лято средните добиви бяха над 540 кг.

Сушата се отрази и на слънчогледа, затова и там не се очаква добра реколта, при всички положения ще е по-зле от 2015 г. Тогава от декар бяха прибрани около 202 кг семе.

Значи като финансов ресурс изцяло ще разчитате на добивите от пшеница и ечемик?

Есенниците не пострадаха толкова сериозно. По данни на министерството на земеделието реколтата тази година ще бъде като миналогодишната – около 5 млн. тона. Данните на нашата асоциация се разминават леко, като нашите предвиждания са за по-слаби добиви. Възможно е министерството да е по-точно в оценката си, защото след като службата по зърното се разформирова и статистиката мина към земеделските служби, данните са по-точни.

Но дори и при тази реколта не можем да разчитаме на добри доходи, тъй като изкупните цени на пшеницата това лято са с 15% по-ниски от миналогодишните.

Пазарът се е свил и сделки почти не се сключват, защото всяка продажба на подобна цена означава загуба.

Какво имате предвид?

Заради пролетните дъждове тази година себестойността на зърното е изключително висока. Правеха се по няколко пръскания и за да могат хората да покрият направените разходи, при сегашните цени на зърното те трябва да са прибрали по 550-600 кг. от декар, което е трудно постижимо. Това означава огромни загуби за значителна част от бранша.

От друга страна рентите са много високи – в Северна България варират между 50 и 80 лева на декар. Затова и на много места колегите започнаха да намаляват тези плащания.

На този фон как предвиждате да започне сеитбата?

Заради сушата машините не могат да влязат за оран и сеитбата на рапица е доста под въпрос. В Разградско не съм чула колега, който да е готов за тази сеитба. Очакваха се валежи, но тук, както казах не е валяло от 12 юни и земята е суха.  

Значи ситуацията изглежда почти като през 2008 г.?

Очертава се тежка криза и това ще се усети в близките месеци. Освен спада при рентите се усеща и отказ от покупка на земя. Пазарът отдавна не е така активен, както беше преди година-две. Защото освен трудния пазар със селскостопанска продукция, проблеми има и в животновъдството.

Като добавим и по-ниските субсидии за сектора, хоризонтите за бизнеса силно се ограничават. Докато през миналата година получавахме по 30 лева за дка, сега за хектар и за зелени плащания сумата е 28 лв. А в същото време административните тежести по изпълнение на ангажиментите са много големи и земеделието става нерентабилно.

Всичко това рефлектира негативно върху производството и хората постепенно се отказват от полската работа.

В Разградско вече има колеги, които разпродават стопанствата си и се опасявам, че това не е случайно явление. Тези фалити не са добър сигнал за зърнопроизводството, което доскоро беше единственият икономически ефективен подсектор от селското ни стопанство.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Мариела Йорданова: Очертава се тежка криза с фалити в зърнопроизводството
27125
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Свързани материали
Виж
Доходи през 2018 г.
Мариела Йорданова: Махалото леко се връща към българската селекция пшеница
Преди началото на жътвата
Мариела Йорданова: Очакваме по-слаба реколта от 2016 г., картината на полето е доста шарена
Мариела Йорданова: Бихме тъпана за проблемите, а срещаме пълно мълчание
Мариела Йорданова, изпълнителен директор на „Сортови семена” - Разград:
Българските семена се търсят в цяла Европа
Пети агросеминар на НАЗ
Трето поколение зърнопроизводители градят бизнес, който не създава емигранти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини