Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.08.2016 г.

Албена Симеонова: Въвеждането на биопрепарати срещу телен червей и хоботник също са иновация

sinor.bg

Българската наука може активно да се включи в разработката на биопрепарати за растителна защита, които да изместят отровните никотиноидни пестициди, унищожаващи пчелите. Тези иновации могат да се използват от фермерите, като дори намерят подкрепа и от еврофондовете, защото по новата селска програма всеки иновативен продукт, щадящ околната среда, може да бъде субсидиран. Тези препоръки отправиха към колегите си биопроизводителите Албена Сименова и Милен Стоянов, представяйки новата кампания, водена срещу използването на неоникотиноидите в Европейския съюз.

„Природата има достатъчно сили да се самосъхранява и ние като фермери сме длъжни да се приспособяваме към нея, вместо да се борим с химически средства”, посочи още Стоянов. Стопанинът отглежда 100 дка тикви, дини, звездан, люцерна и коприва. Въпреки страшните гъбични болести, нападнали културите през дъждовната пролет, до този момент реколтата му се развива перфектно. И най-интересното е, че той дори не използва разрешените от агенцията по храните биоторове. „Моята житейска практика показа, че когато ние се борим, нещата не вървят, а когато се вслушваме в природата, тогава печелим”, посочи за синор.БГ Милен Стоянов.

През пролетта Стоянов е пръскал насажденията си единствено със собствено приготвен листен тор от коприва, който се оказал идеално средство за развитие на посевите. Услужил с този тор на свой колега, отглеждащ лавандула. И резултатите били много добри – стъблата на лавандуловите насаждения израснали повече от предишни години.

Албена Симеонова също е намерила естествен път за  справяне с хоботника по пролетниците. След като първата й сеитба на биологичен слънчоглед тази пролет се провалила, защото хоботникът унищожил листата на младите насаждения, тя не се отказала.

„Наложи се да направя повторна сеитба и сега пролетниците се развиват перфектно”, посочи Симеонова. Вярно, че презасяването й струвало разходи, но след подходящата почвена обработка новата реколта тръгнала успешно и през есента тя очаква добро качество.

Тази година фермерката е доволна и от биологичния ечемик, за който вече има проявен интерес от Австрия и Германия. Сяла е и биологичен грах, който успешно реализирала на пазара. През есента ще очаква реколта и от гроздето си, което въпреки проблемите през пролетта. Към вече съществуващите 80 декара тя ще прибави нови 120 дка младо лозе, което в момента засажда.

Всяка година Симеонова сменя културите, като тази ротация е важна не само за съхраняване на почвата, но и като елемент да добър маркетинг.

Ако една година не сее пшеница, тя купува от колеги биопроизводители и сама си прави брашна, микс от различни сортове.

Биопроизводителите са отворени за срещи с представители на българската наука, чиято връзка през последните години беше прекъсната.

Целта е бизнесът и експертните научни звена да осъществят постоянна комуникация, така че да взаимно полезни за разивитието на едно модерно земеделие, съобразено с приодните закони.

Екатерина Стоилова

Албена Симеонова: Въвеждането на биопрепарати срещу телен червей и хоботник също са иновация
10577
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Важно съобщение от НАП
За по-малко от година осигурителният доход на земеделците се вдигна от 420 на 933 лева
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
Министерски съвет
Обсъжда се формула за определяне на максималния осигурителен доход
ПРСР 2014-2020
С нови 51 млн. лева ще бъдат субсидирани още 65 проекта в преработвателния сектор
Пояснения от НАП
При 780 лв. праг за осигуряване в земеделието пенсиите се покачват
Назначения
Светлозар Патарински поема директорския пост в БАБХ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини