Начало » Пазари » Животинска продукция
19.06.2016 г.

Млекопроизводителите в Латвия и Литва получават допълнително финансиране от държавата

Извънредни мерки по време на криза

До края на юни над 30 хил. литовски фермери, пострадали от кризата в млечния сектор, ще получат общо 17,2  млн. евро държавна подкрепа, след като правителството на страната одобри решение в този смисъл, съобщи местното електронно издание Delfi. Мярката „ще помогне на производителите на мляко да намалят щетите си от понижаването на цените”, смята премиерът на Литва Алгирдас Буткявичус. Това не е първото държавно финансиране на сектора в Литва през тази година – досега на местните млекопроизводители бяха отпуснати 18 млн. евро.

„Ускорихме изплащането на националната подкрепа в преходния етап, тъй като в съответствие с всички законови актове за 2016 г. трябваше да извършим изплащането в началото на следващата година.. Утвърдихме целия пакет от 33,9 млн. евро и ще изплатим на млечния сектор 17,2 млн. евро още през тази година. Трябва да преведем цялата сума в последната седмица на юни”, заяви на свой ред министърът на селското стопанство на страната Виргиния Балтрайтене.

От оглавяваното от нея министерство уточниха, че производителите ще получат по 15 евро за тон мляко. Балтрайтене изтъкна, че макар засега изкупните цени на млякото в страната да продължават да се понижават, има надежда, че през юли те ще се стабилизират.

Същевременно Службата за подкрепа на селото в Латвия започна изплащането на допълнителни суми на производителите на мляко в страната на обща стойност 6,19 млн. евро, става ясно от съобщение на ведомството, цитирано от електронното издание Milknews. Средствата са в размер на 14,05 евро за тон и ще бъдат превеждани на производители, които към 10 юни 2016 г. са били регистрирани в общата информационна система за селското стопанство. Помощта ще достигне до фермерите за количествата мляко, които са продадени между 1 октомври 2015 г. и 30 април 2016 г., ако съответният производител е регистрирал дойни крави или телета до 18-месечна възраст.

Решението за осигуряване на държавна подкрепа за млекопроизводителите бе взето под натиска на фермерите, пострадали тежко от кризата в отрасъла. Заделените средства имат особено голямо значение в настоящия момент, тъй като през лятото Европейският съюз няма да осигури извънредна подкрепа за млекопроизводителите в страната, каквато бе практиката през последните години. В края на 2015 г. латвийските млекопроизводители получиха държавна подкрепа в размер на 43 млн. евро, а освен това 7,15 млн. евро бяха преразпределени за тях от отпуснатите от ЕС 8,5 млн. евро за секторите на млякото и свинското месо.

Статистически данни сочат, че в Латвия функционират около 21 800 млечни стопанства, а броят на дойните крави през април тази година е намалял до 161 392 от 165 984 към същия месец на 2015 г. През първото тримесечие на тази година в страната са били произведени 16 620 тона пастьоризирано мляко (с 5,35% повече, отколкото за същия период на миналата година, 6 650 тона сметана (с 5,3% по-малко) 4 510 тона масло (с 2,76 пъти повече) и 6 630 тона сирена (с 38% по-малко).

Тежката криза в сектора е следствие от свръхпроизводството на мляко в ЕС след премахването на квотите през април 2015 г., забраната, наложена от Русия върху вноса на селскостопански продукти и храни от държавите-членки на общността, както и свитото търсене от Китай. От юли 2014 г., до април 2016 г. цената на млякото в ЕС се понижи с 33%, а най-мрачните прогнози на експертите са през лятото тя да падне до 12 евроцента за килограм.

Млекопроизводителите в Латвия и Литва получават допълнително финансиране от държавата
6957
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Регулиране на пазара и справедливи цени
Съставките на „зелената сделка“, как да избегнем катастрофата в земеделието
На фона на спада в изкупните цени на млякото и високите на кравите за клане
Млекопроизводителите във Великобритания са намалели с близо 5 на сто за година
Само за покриване на загубите от спада в изкупните цени
Млекопроизводителите в Литва се нуждаят от 40 милиона евро за 6 месеца
Ръстът в себестойността на млякото изяжда повишаването на изкупните цени
Оцеляването на млекопроизводителите в Европа е под сериозна заплаха
Със 137 000 тона от млечните ферми на 8 компании от неговия холдинг
Лукашенко влезе в тройката на млекопроизводителите в Русия и Беларус
Заради недостатъчна подкрепа от ЕС
Латвия субсидира млекопроизводителите със 7 милиона евро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини