Начало » Новини » Света
03.06.2016 г.

ЕК призова ресорната комисия на ЕС да обсъди ограничено удължаване на разрешителното за употреба на глифозата

Sinor.bg

Европейската комисия призова Комисията за растенията, животните, храните и фуражите на Европейския съюз да проведе заседание на 6 юни, за да обсъди ограничено удължаване на настоящото разрешително за употреба на глифозата (активна съставка, използвана в производството на пестициди), докато Европейската химическа агенция даде научна оценка за веществото, съобщиха от пресцентъра на изпълнителния орган на ЕС.

Европейският комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андрюкайтис уведоми останалите еврокомисари за развитието на обсъжданията, които ЕК провежда с държавите-членки за глифозата. „Що се отнася до пестицидите, процедурата за издаване на разрешение за употреба в ЕС е най-взискателната в света. Необходими са години на научни изследвания, преди да бъде разрешена активна съставка или пък да бъде удължен срокът на действие на лиценза на ниво ЕС. Нашият научен процес е много строг и се базира на набиране на експертни мнения от Европейската агенция за безопасност на храните и всички 28 държави-членки … Стремим се към решение, което изисква максимално широка възможна подкрепа от страна на държавите-членки. Досега, въпреки че повечето държави-членки подкрепят подновяването, не е достигнато квалифицирано мнозинство въпреки усилията на комисията да съгласува исканията и да преодолее притесненията на няколко национални правителства, както и на Европейския парламент (който все пак се обяви за 7-годишно удължаване на разрешителното). Някои държави-членки пък не са склонни да вземат страна”, каза Андрюкайтис.

Той изтъкна, че одобрението на активно вещество на ниво ЕС означава само, че държавите-членки могат да разрешат съдържащите го средства за растителна защита да бъдат използвани на тяхна територия, но не са задължени да го правят", посочи еврокомисарят. „Държавите-членки, които държат да не използват продукти, в които е включен глифозат, имат възможността да забранят тяхната употреба. Няма нужда да се крият зад решението на комисията … Но ако не се стигне до одобрение на ниво ЕС, държавите-членки губят правото си на избор – разрешителното изтича на 1 юли. Ако срокът му на действие не бъде удължен, на държавите-членки ще се наложи да прекратят разрешителните на средства за растителна защита, съдържащи глифозат, продавани на техния пазар.

Сега призоваваме експертната комисия да проведе заседание на 6 юни, за да обсъди случая още веднъж и да гласува за ограничено удължаване на настоящото разрешително, докато мнението на Европейската химическа агенция разпръсне останалите съмнения. Държавите-членки също ще бъдат помолени да гласуват в подкрепа на тази мярка в понеделник. И да подчертая още  веднъж – това е колективно решение. Извън тези спешни мерки ЕК подготвя второ решение, преразглеждащо условията за употребата на глифозата”, подчерта еврокомисарят. Той наблегна, че сега на ход са държавите-членки.

ЕК призова ресорната комисия на ЕС да обсъди ограничено удължаване на разрешителното за употреба на глифозата
5582
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Становище на МЗХ
Еколози: Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи
Европейският съюз разреши използването на глифозат за още 10 години
Актуализират сроковете за преоценка употребата на глифозат в ЕС
Консултации относно глифозат
Събрани са над 400 изявления относно преоценка на употребата на глифозат
Обстойно проучване показва липса на обоснованост за канцерогенността му
В ЕС са на път да реабилитират глифозата
Констел е новият препарат на „Адама” за no till земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини