Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.05.2021 г.

Констел е новият препарат на „Адама” за no till земеделието

Констел е новият препарат на „Адама” за no till земеделието

„Сменяйки схемата за агротехника, каквата е технологията на безорното земеделие (no till), на фермерите им се налага да променят и схемите си за химична растителна защита. В тази връзка е важно да се знае, че употребата само на едно активно вещество като познатия на фермерите глифозат не е най-добрият вариант за справяне с плевелит”. Това обясни за Синор.бг директорът на българското представителство на известния химически концерн за препарати за растителна защита „Адама груп” (Adama group) Илия Славов.

Заедно с колеги и земеделци от цялата страна той присъства на Денят на отворените врати в стопанството на зърнопроизводителя от Съединение Ангел Вукодинов, проведено миналата седмица.

Русалов: Чрез no till-технологията за първи път отглеждам царевица в Пловдиско без поливане

„Адама груп” е мултинационален химически концерн за производство на хербициди, фунгициди и инсектициди, които са добре познати на българския пазар. По отношение на no till технологията компанията предлага глифозат, добре познат сред земеделците с търговската марка „Тайфун”.

Пред Синор.бг Илия Славов поясни, че технологията на безорно земеделие изисква малко по-диференциран подход по отношение на плевелите. „Често битува мнението, че единствено с глифозат те биха могли да се справят със съществуващите плевели. Но от друга страна едностранната растителна защита често води допълнителни проблеми. Затова е важно да се използват варианти за комбиниране на различните активни вещества от различни химични групи, специално при хербицидите. Добавяйки към основното активно вещество на глифозата други формули, това дава възможност на фермерите да се справят напълно с плевелите при всяка една култура, отглеждана по  no till технологията”, обясни експертът.

Неслучайно от миналата година за пшениците, отглеждани безорно, „Адама” пусна на пазара нов хербицид „Констел”, който е е тотално различен от познатите до момента препарати за справяне с плевелите при пшеницата в България.

„Той се прилага през есента преди сеитбата или преди поникване на културата или в ранна вегетация, така чеда се справи с основния комплекс от проблемни плевели. „Констел” е много добре напасващ се продукт при отглеждането no till технология култури. На полетата на Ангел Вукодинов например, през есента на миналата година той е смесван и с глифозат, като площите са третирани след сеитбата на пшеницата, което дава изключително добър резултат”, обясни още директорът на българското представителство на компанията Илия Славов.

Именно затова изборът на допълнителна химия, с различни групи активни вещестав и диференцираният подход към плевелите е изключително наложителен при безорното земеделие, посочи експертът.

Констел е новият препарат на „Адама” за no till земеделието
12942
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини