Начало » Новини » Коментари
27.05.2016 г.

Еврокомисията ще съди България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, ако не променят законодателствата си за продажба на земеделска земя

Sinor.bg

Европейската комисия поиска официално от България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия да променят вътрешните си законодателства, свързани с придобиването на земеделска земя от чужденци. В противен случай тя ще се отнесе до Съда на Европейския съюз, съобщи сайтът на ЕК. Поводът за решението е въведените ограничения за покупка на имоти от офшорни компании, въведени в съответните законодателства.

Ако до два месеца петте държави не съобразят нормативите с европейските, те отиват на съд с обвинението, че нарушават свободното движение на капитали и свободата на установяване в ЕС.

През 2013 г. парламентът прие промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които предвиждаха огромни санкции за купувачи на земеделска земя, чиито акционери са офшорни компании. Този закон беше изключително популистки и беше насочен срещу голяма част от фондовете за земеделска земя, които за последните 10 години уедриха инвестираха в земя и дадоха стимул за уедряване на земята.

Според промените санкциите срещу офшорките трябваше да започнат да се прилагат от октомври 2015 г., но по предложение на депутата от АБВ проф. Иван Станков те бяха отложени с две години.

С последното си решение Европейската комисия ще принуди България и останалите държави да променят изцяло законодателството, в портивен случай ще бъдат съдени са нарушения на основните права на европейската общонст.

Според договорите за присъединяване от 2003 г. (връзка е външен) новите държави-членки имаха гратисен период за привеждане на националните си законодателства с правото на ЕС.

След изтичането на тези периоди през 2014 г., България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия приеха нови закони, регламентиращи придобиването на земеделска земя.

Тези нови национални правила съдържат няколко разпоредби, които Комисията счита за ограничение на свободното движение на капитали и свободата на установяване. Това на свой ред може да обезкуражи трансграничните инвестиции.

Някои от ограниченията може да преследват обосновани цели, тъй като те имат за цел да се противодейства на спекулативните покупки.

Въпреки това тези законодателства не могат да прилагат дискриминационни правила спрямо други граждани на ЕС, се посочва в мотивите.

Още на 23 март 2015 г. Еврокомисията изпрати "официални уведомителни писма" до България, Унгария, Словакия, Литва и Латвия. След като получи отговорите от тези държави-членки, Комисията все още е загрижен за националните разпоредби, които понастоящем са в сила.

Основният проблем в България и Словакия, е, че купувачите трябва да са дългосрочно пребиваващи в страната, която дискриминира други граждани на ЕС.

Унгария има много рестриктивна система, която налага пълна забрана за придобиване на земя от юридически лица, както и задължение на купувача да има ферма със собствена земя.

В Латвия и Литва пък купувачите трябва да се регистрират като земеделски производители.

Еврокомисията е съгласна, че националните органи следва да регулират вътрешните си селскостопански пазари на земя  и да принуждават купувачите да я използват за селскостопански цели, но въпреки това трябва да се откажат от мерки, които са прекалено рестриктивен и дискриминационни по отношение на привличането на инвестиции в развитието на селските райони.

Еврокомисията ще съди България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, ако не променят законодателствата си за продажба на земеделска земя
10404
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Парламентарната комисия по земеделието прие на първо четене промените в Закона за кадастъра и имотния регистър
Експертно становище
Кирил Боянов: Всяко правителство се страхува да въведе поземлен данък – защо?
Четирима фермери от Палермо изгоряха с 470 000 евро за измама
Наддаването може да се случи изцяло дигитално
Срокът на търговете за плодородна земя изтича на 5 април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини