Начало » Новини » Страната
30.04.2016 г.

Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар

Наука

sxc.hu

Датски генетици са успели да видоизменят бактериите, използвани за производството на кисело мляко, създавайки нов вид млечен продукт със сладък вкус, който не изисква добавяне на захар, се посочва в публикация в електронното издание Medical Daily. Полученият продукт обаче е малко по-вреден от обикновените подсладени млека заради високото съдържание на глюкоза.

Идеята на учените била да се опитат за отучат щамовете Streptococcus thermophiles и Lactobacillus delbrueckii, използвани в производството на киселото мляко, да използват за храна глюкозата, която заедно с галактозата е продукт от разлагането на съдържащия се в млякото дизахарид лактоза.

Познатите бактерии преработват лактозата в галактоза и глюкоза, след което, поглъщайки глюкозата, произвеждат още повече галактоза. Генетично модифицираните бактерии не могат да усвояват глюкозата, а само я произвеждат.

Новото подсладено мляко е с високо съдържание на глюкоза и ниско – на лактоза и галактоза. Остава неясно обаче дали именно голямото количество глюкоза няма да се окаже пречка за внедряването му в масово производство.

Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар
4962
 

Последни материали
Виж
Насоки за кандидатстване по интервенцията за напояване с бенефициент „Напоителни системи“ ЕАД
Поддържането на защитените природни територии е приоритет за МЗХ
Откакто България е в Шенген се внасят повече животни с неясен произход
Изследване
Докладът на ЕС показва, че 39,5 на сто от повърхностните води са в добро състояние
Решения на Министерския съвет
ЕС ще се застрахова с резерв от 1 милиард евро по споразумението с МЕРКОСУР
В отворено писмо от Форест.БГ до земеделския министър
Бизнесът предупреждава за безпрецедентна криза при продажбата на дървесина
Свързани материали
Виж
За 3 месеца бе преодоляно изоставането от началото на годината
Доставките на мляко във Великобритания нараснаха през ноември
Само Китай е изключение от тенденцията заради нарасналото производство
Силното търсене на масло в света вдигна изкупните цени на суровото мляко
Окрупняването в бранша продължава, стимулирайки ръста на ефективността
Свиването в млечния сектор на Великобритания се забавя през годината
Подробности за сделката се очакват в началото на 2025 година
Нидерландски млечен кооператив се слива с по-малък белгийски конкурент
Цените на млякото са намалели в 16 държави от ЕС през 2024 г.
Динамика на цените на селскостопанските продукти през 2024 г. в ЕС
Партньорства
„Ел Би Булгарикум“ сключва минимум едногодишни договори – и с малки, и с големи ферми
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини