Начало » Новини » Страната

Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар

Наука
Синор.БГ / 30.04.2016 г.

sxc.hu

Датски генетици са успели да видоизменят бактериите, използвани за производството на кисело мляко, създавайки нов вид млечен продукт със сладък вкус, който не изисква добавяне на захар, се посочва в публикация в електронното издание Medical Daily. Полученият продукт обаче е малко по-вреден от обикновените подсладени млека заради високото съдържание на глюкоза.

Идеята на учените била да се опитат за отучат щамовете Streptococcus thermophiles и Lactobacillus delbrueckii, използвани в производството на киселото мляко, да използват за храна глюкозата, която заедно с галактозата е продукт от разлагането на съдържащия се в млякото дизахарид лактоза.

Познатите бактерии преработват лактозата в галактоза и глюкоза, след което, поглъщайки глюкозата, произвеждат още повече галактоза. Генетично модифицираните бактерии не могат да усвояват глюкозата, а само я произвеждат.

Новото подсладено мляко е с високо съдържание на глюкоза и ниско – на лактоза и галактоза. Остава неясно обаче дали именно голямото количество глюкоза няма да се окаже пречка за внедряването му в масово производство.

Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар
5481
 

Последни материали
Виж
Очакваните забрани за внос от трети страни неминуемо ще натиснат цените
Испания потвърди първи случаи на АЧС у диви свине от 31 години
Тазгодищният улов е необичайно беден, а по пазарите е пълно с вносна риба
Ще посрещнем ли Никулден без българска риба на трапезата
И при това положение цената се повиши спрямо търга преди 3 седмици
В Южна Корея предпочетоха частна сделка и за фуражната пшеница
В рамките на инициатива за съживяване на пострадали горски територии
Горски и военни ще залесяват опожарени площи в община Симитли
Цените предимно се задържат на нивото от миналата година
Шаран, толстолоб и таранка са най-търсените риби в Плевен преди Никулден
Полезни съвети
Скрит почвен враг уврежда доматите, засадени след краставици
Свързани материали
Виж
Евростат за 2024 г.
В България средният добив от млечна крава е 3,7 хил. кг, в ЕС е 8,1 хил.
По-голямата част от млякото в ЕС е използвано за производство на сирене и масло
Стабилен растеж на производство на сурово мляко в ЕС
Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е спаднал с 0,6% спрямо август
По ПРСР 2014-2020 и мярката за инвестиции в земеделски стопанства
Над 300 милиона лева безвъзмездна помощ са разплатени в млечния сектор
С молитва за хубаво време стартира Шестия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит
Млечният път през вековете
Луковит се подготвя за събор на фермери и техните млечни продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини