Начало » Новини » Страната

Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар

Наука
Синор.БГ / 30.04.2016 г.

sxc.hu

Датски генетици са успели да видоизменят бактериите, използвани за производството на кисело мляко, създавайки нов вид млечен продукт със сладък вкус, който не изисква добавяне на захар, се посочва в публикация в електронното издание Medical Daily. Полученият продукт обаче е малко по-вреден от обикновените подсладени млека заради високото съдържание на глюкоза.

Идеята на учените била да се опитат за отучат щамовете Streptococcus thermophiles и Lactobacillus delbrueckii, използвани в производството на киселото мляко, да използват за храна глюкозата, която заедно с галактозата е продукт от разлагането на съдържащия се в млякото дизахарид лактоза.

Познатите бактерии преработват лактозата в галактоза и глюкоза, след което, поглъщайки глюкозата, произвеждат още повече галактоза. Генетично модифицираните бактерии не могат да усвояват глюкозата, а само я произвеждат.

Новото подсладено мляко е с високо съдържание на глюкоза и ниско – на лактоза и галактоза. Остава неясно обаче дали именно голямото количество глюкоза няма да се окаже пречка за внедряването му в масово производство.

Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар
5393
 

Последни материали
Виж
Още от 2026 г.
Европарламентът предлага 5000 евро за дребните фермери и еко облекчения
Добри цени и стабилно търсене на черен пипер и канела
Вижте конкретните предложения!
ЕП прие позиция за опростяване на Общата селскостопанска политика
Съвети
Пукнатини по кората на овощните дървета – причини и лечение
Решения на МС
Увеличават такси, свързани с пожарната безопасност
Важно!
Земеделците искат обявяването на сондажите да се удължи до 2033 г.
Свързани материали
Виж
Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е спаднал с 0,6% спрямо август
По ПРСР 2014-2020 и мярката за инвестиции в земеделски стопанства
Над 300 милиона лева безвъзмездна помощ са разплатени в млечния сектор
С молитва за хубаво време стартира Шестия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит
Млечният път през вековете
Луковит се подготвя за събор на фермери и техните млечни продукти
Българското мляко намалява, вносът расте
Румъния внася у нас повече мляко и млечни продукти, отколкото е целия български износ
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Есен 2025: Гроздето поевтинява, но месото и млечните продукти поскъпват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини