Начало » Новини » Страната
30.04.2016 г.

Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар

Наука

sxc.hu

Датски генетици са успели да видоизменят бактериите, използвани за производството на кисело мляко, създавайки нов вид млечен продукт със сладък вкус, който не изисква добавяне на захар, се посочва в публикация в електронното издание Medical Daily. Полученият продукт обаче е малко по-вреден от обикновените подсладени млека заради високото съдържание на глюкоза.

Идеята на учените била да се опитат за отучат щамовете Streptococcus thermophiles и Lactobacillus delbrueckii, използвани в производството на киселото мляко, да използват за храна глюкозата, която заедно с галактозата е продукт от разлагането на съдържащия се в млякото дизахарид лактоза.

Познатите бактерии преработват лактозата в галактоза и глюкоза, след което, поглъщайки глюкозата, произвеждат още повече галактоза. Генетично модифицираните бактерии не могат да усвояват глюкозата, а само я произвеждат.

Новото подсладено мляко е с високо съдържание на глюкоза и ниско – на лактоза и галактоза. Остава неясно обаче дали именно голямото количество глюкоза няма да се окаже пречка за внедряването му в масово производство.

Учени създадоха подсладено мляко без добавяне на захар
5267
 

Последни материали
Виж
Всички вече залагат надеждите си само на слънчогледа
Унгарските пчелари не успяха да съберат почти никакъв акациев мед
В традиционната специализирана операция при прибирането на реколтата
Полиция и жандармерия ще пазят малкото оцелели череши в Кюстендилско
Производството също се свива, а положението е най-зле в основни региони
В Испания овчето мляко поевтиня с над 20 на сто през април на годишна база
Първоначалните добиви са добри, но за пролетните култури не достига влага
Жътвата на пшеницата в Монтанско беше открита с ритуал край Вълчедръм
Седмичен обзор на ССБ - пшеница се продаде в голямо количество
Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване
Свързани материали
Виж
Производството също се свива, а положението е най-зле в основни региони
В Испания овчето мляко поевтиня с над 20 на сто през април на годишна база
Германия отчете повишени цени на хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия
Укрепването на позицията на млекопроизводителите трябва да остане основен приоритет на ЕС
Спадът на цените на картофите за консумация продължава
Цените на растителните и животинските продукти в Германия се развиват в противоположни посоки
Преработените количества мляко растат стабилно през последните години
МЗХ ще продължи подкрепата за производителите на традиционни продукти
Има ново изискване при подаване на документите
От 2 май ДФЗ отваря прием по училищните схеми за учебната 2025/2026 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини