Учени от Калифорнийския университет са открили някои свойства на кравето мляко, които го доближават до майчиното и увеличават възможностите за използването му в производството на бебешки храни, съобщи електронното издание GlutenLife.
Майчиното мляко винаги е било смятано за най-добрата защита за здравето на децата – то помага за развитието на полезни бактерии в стомаха на бебетата, подхранва популацията от „добри” микроорганизми, които на свой ред осигуряват нормалното хранене и защитата на детския организъм. В своето изследване учените открили елемент на майчиното мляко, увеличаващ неговите хранителни свойства, като същият елемент бил открит и в кравето мляко. Това може да доведе до използване на кравето мляко в производството на някои компоненти на пробиотици за кърмачета.
Бактериите Bifidobacterium Infantis произвеждат в стомаха на бебетата ферменти, които помагат за усвояването на хранителните вещества. Тези ферменти са в състояние да разцепват гликопротеините както от майчиното, така и от кравето мляко. При това разцепване се освобождават олигозахариди, които са източник на храна за бактериите Bifidobacterium Infantis и помагат за увеличаването им в организма на бебето. Учените смятат, че добавянето на биоактивни олигозахариди в бебешките храни може значително да повиши тяхното качество.