Начало » Новини » Коментари
07.04.2016 г.

Фермери: Работа на ДАНС е да проверява за нередности в държавните структури

Важно е становището на бизнеса

Sinor.bg

Представители на браншовите асоциации от земеделието одобряват проверките на Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС) във фонд „Земеделие", защото „работа на службите е да отстраняват нарушения, ако има такива". Повод за нашата анкета стана скорошното уволнение на служителя от дирекцията за одобрението на проектите по ПРСР Янаки Червеняков, който в декларацията си за свързаност не беше посочил реалните си доходи и че негови роднини са печелили проекти.

Червеняков беше уволнен на 4 април по публикации в електронните медии, че той се вози в скъпа лимузина, стандартът му на живот не съответства на доходите, а негови роднини имат одобрени проекти за милиони левове.

В публичното пространство веднага заваляха слухове, че акцията на ДАНС може да доведе до смяна на ръководството на фонда, което по никакъв начин не отговаря на истината. Повечето земеделски производители, които имат преки наблюдения върху дейността на фонда, одобряват работата на неговото ръководство.

Пред Синор.БГ земеделци изрично изразиха опасенията си, че подобни акции би могло да са параван за кадрови рокади в някои ведомства, когато дадени служители стават неудобни. Въпросът е кога се е разбрало, че този служител или други служители на фонд „Земеделие" лъжат в декларациите си и дали и в други звена от структурата на министерството на земеделието има подобни чиновници, които обаче като бушони ще изгорят, ако трябва да се окаже натиск върху част от ръководството на ведомството.

Ако проблемите във фонда са систематични, членовете на браншовите асоциации щяха да сигнализират до ръководствата. До този момент в Асоциацията на земеделските производители в България не е постъпвал нито един сигнал от фермер със съмнение за нередности при одобрението на проектите, съобщи пред Синор.БГ Венцислав Върбанов, председал на асоциацията.

Като приветства работата на ДАНС, която се е самосезирала по тази публикация, Върбанов припомни, че досега няма оплаквания от дейността на ръководството на фонда. За първи път администрацията се отворила към бизнеса и е осигурила прозрачност при одобрението на проектите, нещо, което преди това не съществуваше.

„Още с подаването на проектите си фермерите знаят колко точки биха получили и това им дава яснота дали да очакват субсдиии или да търсят лични средства за своите инвестиции", посочи още Върбанов. Негови колеги припомниха плюсовете на сегашното ръководство по усвояването на средствата за техника от старата селска програма. В края на миналата година фондът буквално спаси загуби за милиони. Някои електронни медии обаче залагат на късата памет на читателя, тиражирайки куп лъжи как държавата щяла да изгуби маса средства.

Според някои фермери ръководството на фонда има провали в някои посоки, но те нямат нищо общо с усвоявянето на средствата по старата ПРСР. Земеделците са недоволни от липсатна на прозрачност при одобрението на проектите по подмярка 4,1 от новата програма за селските райони. „От лятото на 2015 г. досега не съм получил информация дали съм одобрен или отхвърлен, въпреки че по закон това трябва да стане в рамките на 4 месеца", посочи зърнопроизводителят Радослав Христов. Той отчита, че фондът се е забавил заради приключването на старата програма, но според него не е нормално комуникацията с кандидатите да търпи подобно отлагане.

Конкретно по случая с уволнения чиновник Христов обясни, че се действа напълно професионално от страна на ДАНС.

Според други представители на бранша всяко разместване в ръководството на фонда в момента би означавало поредно забавяне в дейността на ведомството, затова хората не са въодушевени от бъдещи кадрови промени в системата.

От фонда обясниха, че са осигурили пълно съдействие на органите на ДАНС по проверката около Червеняков. Самият изпълнителен директор Румен Порожанов обясни, че ако му бъде поискана оставката от премиера, той ще се съобрази с това решение.

Фермери: Работа на ДАНС е да проверява за нередности в държавните структури
7520
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Отпада гражданската отговорност за ремаркета и самоходна техника с мощност до 10 киловата
В Сандански ще представят добри земеделски практики в лозарството и винарството
Министър Вътев ще посети райони с добри примери в земеделието
Регламенти на ЕС 2019/947 и 2019/945 определят рамката за безопасна експлоатация на граждански дронове
Дроновете и използването им - задължителни изисквания
С видеокамера
Незаконна сеч край Сандански
Гражданска инициатива
Един милион подписа в защита на пчелите и фермерите!
По сигнал на трима депутати от Продължаваме промяната
ДАНС ще проверява ръководството на агенцията по храните за небрежно бездействие при граничния контрол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини