Начало » Новини » Страната
10.04.2023 г.

Един милион подписа в защита на пчелите и фермерите!

Гражданска инициатива
Един милион подписа в защита на пчелите и фермерите!

sinor.bg

Един милион подписа са събрани в подкрепа на Европейската гражданска инициатива „Спасете пчелите и фермерите - към благоприятно за пчелите земеделие за здравословна околна среда!”, в която се настоява за нови законодателни мерки. В ЕС всеки трети вид пчели, пеперуди и летателни мухи намалява, а 80% от културните и дивите цъфтящи растителни видове зависят от опрашването от животни. Половината земеделска земя в ЕС вече е изложена на риск от дефицит на опрашване. Заплахата за съществуването на опрашителите е заплаха за продоволствената сигурност и за живота на планетата.

Успехът на Гражданската инициатива е ясен знак за голямата обществена подкрепа за действия в полза на опрашителите, биоразнообразието и устойчивото земеделие. В този контекст Еврокомисията призовава Европейския парламент и Съвета на ЕС да намерят бързи и амбициозни споразумения по вече представените законодателни предложения, които ще помогнат за защитата и възстановяването на европейските опрашители и ще превърнат амбицията на гражданите в закон.

Към момента този проблем е обхванат от Европейската зелена, от стратегиите на ЕС от фермата до вилицата и биоразнообразието, от Закона за възстановяване на природата, Регламента за устойчивото използване на пестицидите, преразгледаната инициатива на ЕС за опрашителите „Новата сделка за опрашителите“, както и новата обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2023-2027 г. Взети заедно, предложенията и инициативите на Комисията са цялостен отговор на исканията, отправени в ЕГИ.

Предложението за регламент относно устойчивата употреба на пестициди определя амбициозен път за намаляване на риска и употребата на химически пестициди в ЕС, включително в селското стопанство. Комисията предложи намаляване на риска и употребата на химически пестициди в селското стопанство на ЕС с 50% до 2030 г. В рамките на определени параметри, за да се гарантира, че това цялостно намаление е изпълнено на ниво ЕС, държавите-членки ще определят национални цели за намаляване. Новите мерки допълнително ще гарантират, че всички фермери и други професионални потребители на пестициди практикуват интегрирано управление на вредителите, при което първо се разглеждат алтернативни екологични методи за предотвратяване и контрол на вредителите, преди химическите пестициди да могат да се използват като последна мярка. В Глобалната рамка за биоразнообразието, договорена през декември 2022 г. в Монреал, ЕС и неговите държави членки също се ангажираха да намалят наполовина общия риск, породен от пестицидите до 2030 г.

Предложението за закон за възстановяване на природата също ще помогне да се обърне намаляването на популациите на опрашители до 2030 г. и да се върне природата в земеделските земи, включително чрез конкретни цели за възстановяване на земеделските екосистеми. Предложението за закон за възстановяване на природата съчетава всеобхватна цел за възстановяване за дългосрочно възстановяване на природата в сухоземните и морските зони на ЕС със задължителни цели за възстановяване на конкретни местообитания и видове. Тези мерки трябва да обхванат поне 20% от сухоземните и морските зони на ЕС до 2030 г. и в крайна сметка всички екосистеми, нуждаещи се от възстановяване до 2050 г.

Заедно тези предложения имат потенциала да променят играта за опазване на опрашителите на ниво ЕС.

Следващи стъпки

Вместо да се предлагат нови законодателни актове, приоритетът е да се гарантира, че предложенията, които в момента се договарят от съзаконодателите, са приети и след това приложени своевременно, всяко от които има голямо значение в контекста на настоящата ЕГИ, заедно с ефективна прилагане на ОСП. Над един милион изявления в подкрепа на тази гражданска инициатива са ясен сигнал и насърчение, че трябва да се запази високото ниво на амбиция на предложенията на Комисията.

Европейската гражданска инициатива „Спасете пчелите и фермерите!“ отразява обществената загриженост относно екологичната и социално-икономическата устойчивост на европейското селско стопанство и призовава Комисията да:

постепенно премахване на синтетичните пестициди до 2035 г.;

възстановяване на биоразнообразието в селското стопанство; и

подпомагане на фермерите в прехода към устойчиво земеделие.

Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) стартира през април 2012 г. като средство за гражданите да определят дневния ред в широк набор от области на политиката. ЕГИ позволява на 1 милион граждани от поне седем държави-членки на ЕС да поканят Европейската комисия да предложи правни действия в области, в които Комисията има правомощия да направи това. ЕГИ е един от ключовите новаторски инструменти за насърчаване на демокрацията на участието на ниво ЕС.

Един милион подписа в защита на пчелите и фермерите!
5514
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Обявен е официален прием на заявления до 5 юли
В Сърбия подпомагат пчеларите с по 8,50 евро на кошер
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини