Начало » Новини » Интервю
14.03.2016 г.

„Екофол” предлага нови решения за посевите след топлата зима

Татяна Михайлова, изпълнителен директор на Екофол:

Компанията за производство на торове и препарати „Екофол” е една от първите български частни компании от химическата промишленост, създадена в далечната 1989 година. Днес тя държи добри позиции на пазара, а земеделските производители ценят продуктите с марката „Лактофол”. На пролетното изложение АГРА 2016 в Пловдив компанията традиционно се представи с новите си продукти, като за един от тях „AMINO EXPERT® IMPULS” получи и награда за иновация в категорията „ Торове и препарати за селското стопанство”.

Пред Синор.БГ изпълнителният директор на компания Татяна Михайлова представи характеристиките на новите предложения, които ще ориентират стопаните за подхранването на културите.

Г-жо Михайлова, какви са предимствата на „AMINO EXPERT® IMPULS”, за който фирмата получи награда на изложението в Пловдив?

Това е ново поколение биостимулатор, който има уникален иновативен състав и чиято комбинация действа благоприятно на растенията, особено при стресовите климатични условия, на които сме свидетели през последните години.

Съдържа аминокиселини, фитохормони (ауксин и цитокинин), органични вещества и витамини, прилепители и омокрител и хелатизирани микроелементи. Всички те подобряват растежа на растенията и помагат за възстановяването на културите от всякакъв стрес, включително суша, студ, поражения от градушки и др.

Важно е да се отбележи, че комбинацията от аминокиселини, фитохормони и витамини подобряват фотосинтезата и физиологичните процеси в растенията.

Как оценявате посевите след нетипично топлата зима?

Прекалено високите температури през ноември и засушаването в горния слой на почвите затрудниха развитието на пшеницата тази есен. Този проблем се среща най-вече при ранните сеитби, където на места започна отмиране на първите листа.

На някои полета се наблюдава и загиване на братята. На места производители наториха със сложни торове, които никак не са евтини, но за съжаление условията не позволяват пълното им усвояване.

В резултат, посевите не са поели необходимите хранителни вещества и затова изглеждат силно стресирани. С предстоящото подхранване с азотни торове е ясно, че азотът няма как да отключи храненето и да осигури пълния комплекс от хранителни елементи.

Какви са вашите предложения за пролетните дейности?

„Екофол” разполага с комплексните листни торове „Лактифрост” и „Лактофол”, подходящи за приложение още през ранна пролет, когато растенията покажат първи призначи на вегетация.

Тези торове са готова храна за младите растения и стимулират развитието на листна маса, повече продуктивни братя и ще спомогнат за най-доброто разпределение на пестицидите върху намалената листна площ. Това безспорно ще осигури и по-високи добиви.

При рапицата какво е състоянието?

Есента беше изключително благоприятна за рапицата. От нашия опит установихме, че стопаните усъвършенстват технологията при отглеждането, като оцениха необходимостта от есенното подхранване. В случая на много места в страната използваха „Лактофол”, в резултат на което през зимата рапицата навлезе с розетка от 10-12 листа и добър стрелковиден корен.

Но имаше и неравномерни посеви с хранителни дефицити и слаба коренова система. В резултат от това неравномерно развитие има опасност някои посеви да се проредят, като на места има опасност и от опадане на листата повече от обичайното.

Затоплянето още в ранна пролет има опасност да провокира растежа, ако разбира се сегашното застудяване не спре този процес. Бързото развитие може да доведе до ускорено преминаване от фаза във фаза, което ще повлияе негативно върху добивите.

Какви са вашите препоръки?

При първите признаци на вегетация е нужно да се подаде комплексния листен тор „Лактофол”, за да се стимулира развитието, а не само растежът. По този начин ще се насърчи разклоняването и ще се увеличи добивът.

Какви са новите продукти на компанията тази пролет?

Освен „AMINO EXPERT® IMPULS”, който беше номиниран на АГРА, ние предлагаме още две нови серии – „HELASOL” и „AKTISOL”. Продуктите се предлагат в опаковки, съхраняващи ги от въздействието на околната среда, позволявайки многократно отваряне и затваряне.

Разновидностите са 10-литрова туба за IMPULS и BAZA или еднолитрова бутилказа FIX. BAZA увеличава добива и качеството на продукцията. Той е естествен биологичен стимулатор, бързо и изцяло усвоим от растенията. Съдържа 20 L-аминокиселини от растителен произход, които имат важна роля за метаболитните процеси в растенията.

FIX е подходящ за смесване с всички видове пестициди и листни торове. Той се препоръчва като добавка за почвено прилагани хербициди и се препоръчва като добавка за тотални хербициди. Дозата е 1 литър AMINO EXPERT® FIX на 1 000 л вода.

„HELASOL”  са висококачествени микроелементи за листно торене, фертигация и хидропоника. Те са 100% водоразтворими и 100% хелатирани. Напълно смесими са с листни торове и пестициди.

„AKTISOL” пък са водоразтворими торове с високо качество и се използват за трайни насадения и зеленчукопроизводство.

Продуктите от трите серии са създадени така, че да могат да се смесват помежду си за максимален ефект.

 

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

„Екофол” предлага нови решения за посевите след топлата зима
14466
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини