Начало » Важно за фермера » Гори и екология
12.03.2016 г.

Продължава диалогът по използването на пестициди и въздействието им върху пчелите

Среща на позиции

Sinor.bg

Представители на пчеларските съюзи и на екоорганизациите настояват за диалог по използването на някои вредни пестициди, върху които ЕС наложи мораториум преди малко повече от 2 години, но който изтича в началото на 2017 година. Становището е, че тези никотиниади са изключително вредни за популациите на насекомите, особено на пчелите, които губят ориентация и това намалява ефективността им като опрашители, съобщиха браншовици.

В становище до министерството на земеделието над 20 екологични и земеделски организации са настояли да бъде създадена работна група, която да се събере и да анализира становищата по прилагането на неоникотиноидите.

Насекомите изпитват ефект подобен на този на никотина, т.е. замайване и опиянение, откъдeто идва и името на пестицидите. Пчелите губят ориентация, което пречи на ефективността им за намиране на храна, както и на способността им да се върнат в кошера.

От април еко и земеделските организации ще започнат срещи с българските представители в Европарламента, за да може страната ни да излезе с позиция, която да доведе до решение за пълна забрана на неоникотиноидите в ЕС.

Проблемът беше обсъждан в средата на януари в министерството на земеделието и на него присъстваха министър Десислава Танева, зам. министър Васил Грудев, Свилен Костов (съветник на министъра), Добринка Павлова (директор на Дирекция „Биологично производство и растениевъдство”), Дора Ненова (директор на Дирекция „Държавни помощи и регулация”) и Стилиян Митев (Директор на Отдел „Поземлени отношения”);

От фонд „Земеделие” участваха зам. изпълнителният директор Атидже Илиева и зам. изпълнителният директор Лозана Василева. От БАБХ Антон Величков и Лазар Чавдаров.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите бяха Румяна Ангелова, Мариела Йорданова, Светослав Русалов, Костадин Костадинов и Наталия Тодорова.

Временно разрешение за прилагане на ограничена употреба на неоникотиноидни препарати за обеззаразяване на семена от царевица и слънчоглед за пролетната сеитбена кампания 2016г.

От БАБХ информираха, че към днешна дата вече име официално регистриран един неоникотиноиден продукт  за обеззаразяване на семена от царевица срещу телен червей (на Bayer). Активното вещество, обаче, не е сред трите забранени неоникотиноидни вещества.

Разгледани бяха заявления за неоникотиноидни препарати за обеззаразяване на семена при царевица и слънчоглед (Сийдоприд и Крайцер). Одобренията ще разрешат 120-дневна ограничена употреба на двата продукта.

Към март 2016г. EFSA (Европейската агенция по безопасност на храните) се очаква да изготви ръководство за оценка на риска от въздействието на неоникотиноидите върху пчелите.

Развитие по проекта на Наредба за опазването на пчелите и пчелните семейства;

Относно диференцирането на продуктите за растителна защита на щадящи и опасни за пчелите от БАБХ информираха, че не може да се копира немския опит в тази практика, тъй като се изисквало допълнителна информация при регистрацията на продуктите.

Министър Танева нареди да се подготви нова методика за определяне на препаратите като щадящи, заедно с необходимите промени в Наредбата за разрешителния режим на ПРЗ.

Продължава диалогът по използването на пестициди и въздействието им върху пчелите
7115
 

Последни материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини