Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.03.2016 г.

Фермерите от балтийските републики молят ЕС за помощ

Остри реакции срещу ниските цени в цяла Европа

Sinor.bg

Фермерски организации от балтийските републики са изпратили писмо до европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън с молба да бъдат предприети редица мерки, които да смекчат кризата на пазара на европейския съюз и да пресекат вълната от фалити в селскостопанския сектор на общността, съобщиха техни представители пред Латвийската телеграфна агенция.

Според изчисленията на фермерите загубите в млечния отрасъл в Латвия, които не те не са получили никакви компенсации, само за една година – между август 2014, когато бе наложена забраната за внос в Русия на селскостопански продукти и храни от държавите-членки на ЕС, и август 2015 г. – са достигнали 96 млн. евро, а тези на свиневъдите – 24 млн. евро. В Естония млечният бранш е понесъл загуби от 67 млн. евро, а свиневъдите – 15 млн. евро. Загубите на литовските млекопроизводители са достигнали 150 млн. евро. От агенцията припомнят, че в края на 2015 г. латвийските млекопроизводители получиха помощ от 43 млн. евро, включително 7,6 млн. евро от ЕС и 7,15 млн. евро, пренасочени от други програми.

Признавайки досегашните усилия на отдела за земеделие и развитие на селските райони към Европейската комисия за осигуряване на помощи, фермерите от балтийските републики все пак отбелязват, че щетите от кризата не са компенсирани в достатъчна степен и молят да бъдат предприети незабавни целенасочени мерки за тяхното подпомагане. В писмото си до Хоугън те изтъкват, че спадът на цените на селскостопанските продукти не спира и производителите продължават да понасят загуби заради руското ембарго и колебанията на международните пазари.

Фермерите настояват ЕС да подготви дългосрочна стратегия за преодоляване на кризата на пазара, която да включва стимулиращи мерки, осигуряване на паричните потоци към стопанствата и кооперативите, подобряване на условията за лизинг, намаляване на бюрокрацията в програмата за подкрепа на селските райони, мерки за пазарни интервенции и съдействие при усвояването на нови външни пазари.

Междувременно литовските фермери заплашиха да проведат протест около парламента на страната в края на март, „на който ще доведат крави и ще ги държат дотогава, докато министърът на селското стопанство не подаде оставка”, съобщи електронното издание DairyNews. Ултиматумът бе обявен на среща на ръководители и представители на фермерски организации с председателя на опозиционната партия Съюз за родината-Литовски християндемократи Габриелюс Ландсбергис и бившия министър на селското стопанство Казис Старкявичюс.

През септември 2015 г. ЕК отпусна 12,63 млн. евро на литовските млекопроизводители от общия пакет с помощи за селскостопанския сектор в ЕС на стойност 500 млн. евро, а от бюджета на страната те получиха допълнително 12,23 млн. евро. Средствата обаче покриха само отчасти загубите на фермерите, а през тази година те няма да получат никаква помощ, тъй като в държавния бюджет не са предвидени средства за тази цел въпреки предложенията на опозицията за отпускането на 12,6 млн. евро.

Фермерите от балтийските републики молят ЕС за помощ
6287
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини