Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.03.2016 г.

Полезни растения за защита на зеленчуковата реколта

Практика

Sinor.bg

Без съмнение химическите вещества ни помагат в борбата с вредителите и заболяванията по зеленчуците, а освен това допринасят за увеличаването на реколтата. Това е чудесно, но за храна е най-добре да отглеждаме екологично чисти зеленчуци, без химия и нитрати, пише електронното издание „Стопанство”. Читателка на изданието споделя, че чете доста по темата и прави опити в собствената си градина, като записва всичките си наблюдения. По този начин е научила много за растенията, които помагат на зеленчуковите култури и плодните дръвчета да се борят с болестите, а освен това ги защитават от вредители и дори служат за подхранване.

Ето част от нейните препоръки.

Бъз – отблъсква молците, ябълковите плодови червеи и гризачите. Клонки от бъз могат да се забият в междуредията. С отвара от бъз се пръскат растенията в градината. Приготвя се, като килограм листа и клонки от бъз се накисват в 10 литра вода.

Татул – килограм нарязани листа се заливат с 10 литра вода и киснат 12 часа. С този разтвор се пръска срещу листни въшки, кърлежи, гъсеници и бълхи.

Алое – сокът на растението се използва за обеззаразяване на семената на зеленчуците от заболявания. Приготвя се воден разтвор в съотношение 1:1 и семената се оставят в него в продължение на 6 часа.

Горчица – читателката я използва срещу листни въшки, гъсеници, нощенки, кърлежи и зелени дъбови листозавивачки.

Куче грозде – 5-6 килограма храст от куче грозде се заливат с 4 литра вода и се варят 3 часа на бавен огън. Отварата се прецежда и се налива в бутилки, които се съхраняват на тъмно и хладно. Когато потрябва, се прави разтвор в съотношение 1:10 (литър отвара на 10 литра вода) и се добавя 40 грама течен сапун. Пръска се срещу листни въшки и трипси.

Пелин – стрит килограм от растението се кипва за 15 минути в 3 литра вода. След това се прецежда и се изстудява. Получената отвара се разрежда с вода, докато се получат общо 10 литра. С тази смес се пръска срещу гъсеници.

Лют пипер – 500 грама се варят в 10 литра вода в продължение на един час, след това се оставят да престоят 2 денонощия. За пръскане срещу мана и листни въшки 100 грама от тази отвара и 40 грама течен сапун се разтварят в 10 литра вода.

Млечок – стритата маса се накисва във вода. 350 грама от отварата се разтваря в литър вода и се пръскат краставиците и цариградското грозде срещу брашнеста мана на всеки 4-6 дни.

Невен – лечебен е не само за човека. Отвара от невен се използва при поражения от кореново гниене. 200 грама зелена маса от невена се киснат в 10 литра вода в продължение на 12 часа, след което се пръскат поразените растения. Освен това невенът може да се насади в междуредията – веществата, които отделя, потискат развитието на кръглите червеи (нематоди).

Полезни растения за защита на зеленчуковата реколта
36064
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Билкови настойки и отвари срещу неприятели в градината
Практика
Лучените люспи като природен инсектицид и като тор
Полезно
Специални отвари подобряват покълването на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини