Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Специални отвари подобряват покълването на семената

Полезно
Синор.БГ / 07.03.2016 г.

Sinor.bg

За да могат семената да оправдаят очакванията ни за масово покълване, трябва не просто да ги боднем в земята. Необходимо е да им „побаем”, изготвяйки вълшебни отвари, които подобряват покълването и засилват имунитета на растенията. Това съветват от електронното издание „Стопанство”, предлагайки интересни практики, които могат да се използват преди сеитбата. Ето и част от техните „специалитети”.

Отвара от лайка

Отварата от лайка е отлично средство за семената на зелето и морковите. За целта попарете една чаена лъжичка суха лайка с чаша вряла вода. Оставете да престои 2 часа. В получената отвара пуснете семената за 12 часа, след което ги подсушете.

Настойка с пепел

Дървесната пепел отдавна се използва за подобряване на покълването на семената. С 1 литър вода залейте 20 грама пепел и оставете разтвора да престои 2 денонощия. Семената трябва да престоят в него около 12 часа, като от време на време разбърквате падналата на дъното на съда пепел.

Отвара от коприва

Отварата от коприва е изключително ценен подхранващ разтвор за подобряване на покълването на семената. Една чаена лъжица изсушена коприва се залива с чаша вряла вода и се оставя да престои 2 часа. В нея можете да накиснете семена от домати, патладжани, чушки и краставици. 

Покълването на семената и устойчивостта им на неблагоприятни условия могат да се подобрят чрез закаляване с ниска положителна температура. Семената на зелето се слагат в хладилника за едно денонощие, а на морковите – за 2 до 5 дни, след което се подсушават и се сеят. Семената на доматите се поставят в платнена торбичка, преди да влязат в хладилника за 2 дни, като от време на време торбичката трябва да се пръска с вода, за да бъдат винаги леко влажни.

При семената на патладжаните и чушките се действа малко по-различно – поставят се в хладилника за 2 дни, а след това се вадят и се поставят за едно денонощие на топло място при температура на въздуха не по-малко от 18 градуса по Целзий. След това торбичките със семената отново се връщат в хладилника за 2 дни. От изданието изтъкват, че семената трябва да бъдат умерено влажни както в хладилника, така и на топлото място.

Специални отвари подобряват покълването на семената
20489
 

Последни материали
Виж
Йордания отмени търговете за хлебно и фуражно зърно и ги пренасрочи
Фуражният ечемик продължи да поскъпва на международния търг в Тунис
Над 10 хиляди фермери са заявили участие
Невиждан протест на Копа и Коджека в Брюксел на 18 декември! И ние ще сме там!
След среща на НАЗ с премиера
Напоителни системи ЕАД вече разполага с парите за помпите при яз. Пясъчник
Водите се изпускат контролирано
Наводненията в Благоевградско и Кюстендилско не са причинени от „Напоителни системи“
Правата на собствениците ще са защитени
НАЗ настоява за разумна поземлена реформа до средата на 2026 г.
Заемат над 50 страници
Обнародвани са новите такси на БАБХ. Направете си справка!
Свързани материали
Виж
Практика
Ключови правила за съхранение на семената за разсад
Аграрният университет – Пловдив обяви курс за обучение по фумигация
Систива® - Несравним фунгицид за третиране на семена, за устойчив добив при пшеница и ечемик
СИСТИВА® - твоята ПЪРВА ЗАЯВКА за ЗДРАВ ПОСЕВ, а сега и на по-добра цена - до 17 лева за литър
И двете са на ръба
Две дружества към МЗХ се сливат. Задлъжнялото „Врана“ поглъща губещото „Сортови семена-Елит“
Ще изчезне ли лимеца от нашата трапеза?
Нови правила ограничават стопаните да използват и продават собствените си семена
Съветът на ЕС реши днес
Семена от Украйна и Молдова вече ще се предлагат на пазара на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини