Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.03.2016 г.

Специални отвари подобряват покълването на семената

Полезно

Sinor.bg

За да могат семената да оправдаят очакванията ни за масово покълване, трябва не просто да ги боднем в земята. Необходимо е да им „побаем”, изготвяйки вълшебни отвари, които подобряват покълването и засилват имунитета на растенията. Това съветват от електронното издание „Стопанство”, предлагайки интересни практики, които могат да се използват преди сеитбата. Ето и част от техните „специалитети”.

Отвара от лайка

Отварата от лайка е отлично средство за семената на зелето и морковите. За целта попарете една чаена лъжичка суха лайка с чаша вряла вода. Оставете да престои 2 часа. В получената отвара пуснете семената за 12 часа, след което ги подсушете.

Настойка с пепел

Дървесната пепел отдавна се използва за подобряване на покълването на семената. С 1 литър вода залейте 20 грама пепел и оставете разтвора да престои 2 денонощия. Семената трябва да престоят в него около 12 часа, като от време на време разбърквате падналата на дъното на съда пепел.

Отвара от коприва

Отварата от коприва е изключително ценен подхранващ разтвор за подобряване на покълването на семената. Една чаена лъжица изсушена коприва се залива с чаша вряла вода и се оставя да престои 2 часа. В нея можете да накиснете семена от домати, патладжани, чушки и краставици. 

Покълването на семената и устойчивостта им на неблагоприятни условия могат да се подобрят чрез закаляване с ниска положителна температура. Семената на зелето се слагат в хладилника за едно денонощие, а на морковите – за 2 до 5 дни, след което се подсушават и се сеят. Семената на доматите се поставят в платнена торбичка, преди да влязат в хладилника за 2 дни, като от време на време торбичката трябва да се пръска с вода, за да бъдат винаги леко влажни.

При семената на патладжаните и чушките се действа малко по-различно – поставят се в хладилника за 2 дни, а след това се вадят и се поставят за едно денонощие на топло място при температура на въздуха не по-малко от 18 градуса по Целзий. След това торбичките със семената отново се връщат в хладилника за 2 дни. От изданието изтъкват, че семената трябва да бъдат умерено влажни както в хладилника, така и на топлото място.

Специални отвари подобряват покълването на семената
20229
 

Последни материали
Виж
Въпреки подобрените запаси от влага в почвата след майските дъждове
Прогнозата за тазгодишната реколта от рапица в Украйна е песимистична
Сеитбата на царевицата е близо до приключване, а на соята продължава
Жътвата на есенната пшеница в САЩ започна още в края на май
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
Свързани материали
Виж
У нас се намира най-голямата семенна генетична банка в югоизточна Европа
МЗХ ще подкрепя опазването на разнообразието на сортовете зеленчуци и овошки
Предстоящо
На 12 април в Елин Пелин се организира Фестивал на семената
Бюджетът е същият като през 2024 г.
1,2 млн. лева утвърди ДФЗ за производството на качествени семена и посадъчен материал
Полезни съвети
Оптимални температури за покълване на семената
Полезни съвети
Стайни цветя са естествени стимулатори за ускоряване развитието на разсада
Съвети за градинаря
Стратификация на семената и подготовка за сеитба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини