Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.03.2016 г.

Специални отвари подобряват покълването на семената

Полезно

Sinor.bg

За да могат семената да оправдаят очакванията ни за масово покълване, трябва не просто да ги боднем в земята. Необходимо е да им „побаем”, изготвяйки вълшебни отвари, които подобряват покълването и засилват имунитета на растенията. Това съветват от електронното издание „Стопанство”, предлагайки интересни практики, които могат да се използват преди сеитбата. Ето и част от техните „специалитети”.

Отвара от лайка

Отварата от лайка е отлично средство за семената на зелето и морковите. За целта попарете една чаена лъжичка суха лайка с чаша вряла вода. Оставете да престои 2 часа. В получената отвара пуснете семената за 12 часа, след което ги подсушете.

Настойка с пепел

Дървесната пепел отдавна се използва за подобряване на покълването на семената. С 1 литър вода залейте 20 грама пепел и оставете разтвора да престои 2 денонощия. Семената трябва да престоят в него около 12 часа, като от време на време разбърквате падналата на дъното на съда пепел.

Отвара от коприва

Отварата от коприва е изключително ценен подхранващ разтвор за подобряване на покълването на семената. Една чаена лъжица изсушена коприва се залива с чаша вряла вода и се оставя да престои 2 часа. В нея можете да накиснете семена от домати, патладжани, чушки и краставици. 

Покълването на семената и устойчивостта им на неблагоприятни условия могат да се подобрят чрез закаляване с ниска положителна температура. Семената на зелето се слагат в хладилника за едно денонощие, а на морковите – за 2 до 5 дни, след което се подсушават и се сеят. Семената на доматите се поставят в платнена торбичка, преди да влязат в хладилника за 2 дни, като от време на време торбичката трябва да се пръска с вода, за да бъдат винаги леко влажни.

При семената на патладжаните и чушките се действа малко по-различно – поставят се в хладилника за 2 дни, а след това се вадят и се поставят за едно денонощие на топло място при температура на въздуха не по-малко от 18 градуса по Целзий. След това торбичките със семената отново се връщат в хладилника за 2 дни. От изданието изтъкват, че семената трябва да бъдат умерено влажни както в хладилника, така и на топлото място.

Специални отвари подобряват покълването на семената
19607
 

Последни материали
Виж
125 млн. лева по украинската помощ ще бъдат изплатени до края на месеца
4 приема по Стратегическия план за над 860 млн. лева отваря МЗХ през 2025 г.
Съвет министри ЕС
България ще поиска защитни мерки при вноса на мед от Украйна
Решения на Министерския съвет
Само България и Словакия са „за“ искането на Румъния помощта за Украйна да се дава до средата на 2025 г.
Изпълнение на бюджета за 9-те месеца
ЕС е платил на България с 825,4 млн. лева повече от еврофондовете
Цените на слънчогледа в Украйна се покачват, следвайки цените на растителните масла
Европейски политики
Българският фермерски съюз и КОПА КОДЖЕКА с отворено писмо до Урсула фон дер Лайен
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини