Начало » Важно за фермера » Животновъдство
23.02.2016 г.

Яйца от биологични ферми в Полша се оказаха пълни с диоксини

Дали се правят подобни провурки и унас

Sinor.bg

Активисти от полската организация за борба с вредните емисии „Polski Alarm Smogowy” и учени от Технологическия университет в град Краков са извършили проверка на съдържанието на токсините в кокошите яйца, произвеждани от дребни фермери и домакинства в страната, и са установили, че концентрацията на диоксини в тях в някои области надхвърля пределно допустимите норми почти 4 пъти, съобщи електронното издание Wyborcza.biz. Замисълът на изследването бил извършване на оценка на качеството на продуктите, произвеждани от дребните земевладелци, и доколко те отговарят на нормите на Европейския съюз.

Експерти на организацията и учени подбрали кокоши яйца от различни региони и проверили състава им в лабораторни условия. „Целта ни бе да установим какво има в яйцата на кокошките, които се отглеждат чрез свободно търсене на храна на открито в стопанствата на птицевъди-любители, а не от професионалисти с търговска цел в големи мащаби, тъй като те са обект на строги правила от ЕС и министерството на селското стопанство”, обясни Якуб Йедрак, физик в природозащитната организация.

Диоксините са токсични вещества, причиняващи рак и безплодие. Пределно допустимото им съдържание в яйцата, продавани на територията на държавите-членки на ЕС, е 2,5 пикограма на грам мазнини. При концентрация от 2,7 пикограма яйцата не могат да преминат през границата с Германия. Още при 1,25 пикограма производителите биват предупредени да вземат мерки за понижаване на нивата на токсичните вещества.

Но в яйцата, събрани от околностите на курорта Рабка Здруй, диоксинът достигал 9,5 пикограма. Още по-тежко е положението в районите около градовете Закопане и Кошчелиско – 10 пикограма. В яйцата, произвеждани в биологични ферми в областта Силезия, в Рибник и Зори, концентрацията надхвърляла 2,7 пикограма.

Ръководителят на катедрата по аналитична химия в университета в Краков проф. Адам Гроховалски е убеден, че повишеното съдържание на диоксин в яйцата зависи пряко от качеството и количествата гориво, изгаряно в битовите печки. Домакинствата хвърлят в печката не само нискокачествени евтини въглища, но и различни отпадъци. Отровните сажди падат в околността, а в крайна сметка вредните вещества се оказват в организма на кокошките. Според него производителите нямат вина за това, че биологичните яйца са се оказали много далеч от екологичната чистота.

На практика фермерите може да се придържат към най-строгите стандарти при отглеждането на кокошките и при продажбата на яйцата да са убедени, че доставят на купувача биологични продукти, но заради екологичните проблеми всичките им усилия отиват на вятъра.

Еколозите изобщо не са изненадани. „Просто подкарайте през Полша и гледайте какво излиза от комините на много къщи. Вижте жълто-черния дим, усетете на какво вони Полша. На химия”, категоричен е Йедрак.

Областите Силезия и Малополска са най-замърсените в страната. Концентрацията на отровен прах тук надхвърля значително заложените прагове в правните норми. Заради смога около Рибник жителите съдят държавата, а Рабка Здруй скоро ще ги последва, тъй като мръсният въздух застрашава да блокира одобрението за извършване на спа процедури. „Някои места се проветряват по-добре, така че смогът не се задържа. Но храната е замърсена навсякъде”, посочи проф. Гроховалски.

От изданието посетили производители на биологични яйца в Рабка, където концентрацията на диоксини надхвърля близо 4 пъти допустимите норми. Оказало се семейство с дете, което отглежда плодове, зеленчуци и кокошки предимно за собствени нужди с убеждението, че ще се хранят … здравословно. Кокошките се разхождат по двора, ровят за семена и насекоми, а собствениците им ги хранят предимно с онова, което сами не успяват да изядат. Косите им настръхнали от резултатите от изследването. „Отглеждаме кокошки и зеленчуци заради нашето здраве и това на сина ни. Оказва се, че всъщност се тровим”, споделя семейството.

Яйца от биологични ферми в Полша се оказаха пълни с диоксини
7873
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Променят се допустимите норми на арсен, флуор и диоксини във фуражите
Проект за наредба
Леко се завишават безопасните нива за диоксин, арсен и олово във фуражите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини