Начало » Важно за фермера » Животновъдство
27.10.2015 г.

Леко се завишават безопасните нива за диоксин, арсен и олово във фуражите

Проект за наредба

Снимка: Синор.бг

Министерството на земеделието приравнява европейското законодателство към българските условия, така че максимално допустимите нива на вредни елементи във фуражите да бъдат леко завишени. Става въпрос за съдържанието на диоксини,арсен, олово, живак и други вредни вещества, които в минимални количества са безвредни. С промени в наредбата, регламентираща максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражите, се предлага леко завишение на пределните нива, както това се прилага и в Европейския съюз, съобщиха от агроведомството.

През 2005 г. Световната здравна организация (СЗО) е предложила нови стойности за токсичната еквивалентност на диоксините и диоксиноподобните PCB вещества спрямо тези, които са установени през 1998 г.

По искане на Комисията Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) е представил научен доклад „Резултати от мониторинга на нивата на диоксин в храните и фуражите“ (Results of the monitoring of dioxin levels in food and feed), в който са отчетени новите стойности, предложени от здравната организация СЗО.

Направени са изменения в регламента за максималните граници и праговете за диоксини и полихлорирани бифенили. Коригирани са още Регламент (ЕС) № 744/2012 на ЕК от 16 август 2012 г. в приложения I и II към Директива 2002/32/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на максималните граници за арсен, флуор, олово, живак, ендосулфан, диоксини, Ambrosia spp., диклазурил и лазалоцид А натрий и по отношение на праговете за диоксините във фуражите.

Изменени са и изискванията по отношение на максимално допустимите граници за меламина в консервираната храна за домашни любимци.

Меламинът може да премине от покритието на консервата в течната храна за домашни любимци в количество над 2,5 mg/kg, съотнесено към фуражи със съдържание на влага 12 %, но под границата на специфична миграция от 2,5 mg/kg в течната храна за домашни любимци.

Научните и техническите познания сочат, че максимално допустимата граница от 2,5 mg/kg за меламина в консервирана течна храна за домашни любимци може да бъде определена на базата на храните „във вида, в който се продават“, по модела на подхода при консервираните храни за хората.

Предоставени са нови данни, от които е видно, че се действащите максимално допустими граници за арсен, флуор и олово не могат да бъдат достигнати в случая на варовитите морски раковини. Поради това бяха изменени максимално допустимите граници за арсен, флуор и олово във варовитите морски раковини, за да се осигури възможността варовитите морски раковини да се използват при храненето на животните, като същевременно се запази високо равнище на защита на здравето на животните и на общественото здраве.

Нормативните промени ще влязат в сила с обнародването на наредбата в „Държавен вестник“.

Леко се завишават безопасните нива за диоксин, арсен и олово във фуражите
7105
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Променят се допустимите норми на арсен, флуор и диоксини във фуражите
Дали се правят подобни провурки и унас
Яйца от биологични ферми в Полша се оказаха пълни с диоксини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини