Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.02.2020 г.

Променят се допустимите норми на арсен, флуор и диоксини във фуражите

Нормативни промени
Променят се допустимите норми на арсен, флуор и диоксини във фуражите

sinor

До 26 февруари тече обсъждането на промени в наредба 10 за максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражите, предложени от Българската агенция за безопасност на храните, за да се адаптира новото европейско законодателство, прието миналата година, съобщиха от министерството на земеделието.

С Директива 2002/32/ЕО се установява максимално допустима граница за диоксини, сума от диоксини и доксиноподобни PCB и недиоксиноподобни PCB само в някои фуражни добавки от функционалните групи на свързващите вещества и противослепващите агенти. Наскоро получени уведомления чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи съдържат данни за високи нива на диоксини и диоксиноподобни PCB в други фуражни добавки от тази функционална група. Поради това са определени максимално допустими граници за диоксини и PCB за всички фуражни добавки, принадлежащи към функционалните групи на свързващите вещества и противослепващите агенти. Освен това тези максимално допустими граници следва също да се прилагат, когато същите фуражни добавки са разрешени във функционалните групи „вещества за контрол на радиоизотопното замърсяване“ и „вещества за намаляване на замърсяването на фуражите с микотоксини“.

След предоставени данни от компетентните органи  в сектора на фуражите, отнасяща се до общата максимално допустима граница от 2 mg/kg за арсен във фуражите от растителен произход е установено, че това изискване не е постижимо при определени фуражни суровини като леонардит и торф.

Затова с предложените промени максимално допустимата граница за общото количество арсен в тези фуражни суровини се повишава, за да се гарантира снабдяването с тях, се посочва в мотивите. По същия начин се вдига и таванът за максимално допустимите 30 mg/kg арсен във фуражната добавка - микроелемент диманганов трихидроксид хлорид.

Съвместният изследователски център на Европейската комисия излиза и с предложения за промени за флуора във варовити морски водорасли. При  проучване е установено, че фоновото наличие на флуор във варовити морски водорасли в някои случаи надвишава определената максимално допустима граница. Поради това е целесъобразно да се увеличи максимално допустимата граница за флуор във варовити морски водорасли от 1 000 mg/kg на 1 250 mg/kg. Тези увеличения е доказано, че не оказват неблагоприятно влияние върху здравето на животните и общественото здраве, тъй като определената за арсен максимално допустима граница в допълващи и пълноценни фуражи остава непроменена.

Някои фуражни суровини, произведени на основата на риба, други водни животни и продукти, получени от тях, се пускат на пазара като консервирани влажни фуражни суровини, използвани директно за хранене на кучета и котки. Тъй като консервираните влажни фуражни суровини заменят комбинираните фуражи, е целесъобразно по отношение на тях да се прилага същата максимално допустима граница за живак като при комбинираните фуражи, предвид факта, че тази промяна не влияе неблагоприятно върху здравето на животните.

Европейският орган по безопасност на храните е дала становище и  становище за по-висока максимално допустима граница за наличието на свободен госипол в цели памукови семена. Това увеличаване не влияе неблагоприятно върху здравето на животните и общественото здраве, тъй като определената максимално допустима граница за свободен госипол в допълващи фуражи остава непроменена.

Променят се допустимите норми на арсен, флуор и диоксини във фуражите
7830
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Задължителни сертификати за фермерите
Сериозни глоби за животновъди, неуспели да минат обучение за фуражите
Решения на Министерския съвет
Кабинетът променя Закона за фуражите заради медикаментозните продукти
Нараства делът на употребата му като храна при спад количествата
Германия сви значително използването на зърно за фураж
За България се прогнозира задържане на миналогодишното ниво
Производството на фуражи в ЕС ще намалее с 5 милиона тона
Предстоящо
На 29 септември ще се проведат две конференции за иновациите и за фуражите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини