Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.02.2016 г.

С какво да торим младото лозе

Практика

Sinor.bg

Смята се, че младите лозички не трябва да се подхранват, тъй като им стига онова, което е било вложено в ямките при засаждането им. Тогава обаче възниква въпросът какво трябва да се вложи в ямките при засаждането. Ако почвата, на която е засадено лозето, е чернозем или кафява, в ямките за новите лозички трябва да се сипят 1-2 кофи компост или прегоряла тор, а ако садите на торфенисти, подзолисти почви или лесостепни почви – 2-3 кофи прегоряла тор. При това положение запасите на младите лозички трябва да стигнат за първите 3 години от живота им. Но ако въпреки това леторастите са слаби, а зеленината повехнала, струва си да бъдат подхранени с минерални торове.

Имайте предвид обаче, че азотните торове се влагат обикновено в началото на лятото, особено амониевата селитра. Карбамидът може да се влага по всяко време, както по листата, така и за кореново подхранване. На глинести почви азотните торове се влагат под формата на амониев сулфат, като това става след опадането на листната маса. При слабо развитие на зеленината обаче азотните торове трябва да се използват и преди цъфтежа.

Фосфорните торове се използват най-често през пролетта, тъй като при есенно влагане те се свързват прекалено силно с почвата. През есента също могат да бъдат влагани, но при условие това да става заедно с органичните торове при прекопаването на почвата.

Калиевите торове обикновено се използват заедно с фосфорните. Тъй като калият в българските почви е в сравнително големи количества, този тип торове се използват веднъж на 2-3 годин, съобщава електронното издание „Стопанство”и.

Органичните торове се използват обикновено през есента, когато се прекопава почвата. Влагат се веднъж на 3 години. Въпреки разреденото им използване не трябва да се подценяват – те значително повишават плодородието на почвата и подобряват структурата й. Вследствие на това растенията плододават по-добре.

С реколтата от лозето се изнасят изключително много микроелементи. Старите лозари обикновено компенсират това с влагането на големи количества пепел, но не всеки разполага с толкова. Затова е от полза рано напролет да бъдат вложени борна киселина, манганов сулфат, цинков сулфат и  амониев молибдат. Желателно е заедно с тях да се използват азотните торове – това в голяма степен ще допринесе за увеличаване на добивите от грозде.

Най-добре е торовете да се влагат при прекопаване или поливане, за да могат да проникнат на дълбочина най-малко 35-45 сантиметра.

С какво да торим младото лозе
11103
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Бордолезовия разтвор не бива да престоява
Приговяне на бордолезов разтвор за лозето
Плевелите „изпиват“ виното
През юли
При чести превалявания маната по лозата може да бъде много опасна
Полезни съвети
Междуредията в лозето: да се обработват или не
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини