Начало » Новини » Коментари
16.02.2016 г.

До 50 хиляди лева глоби за чиновници, допуснали пропуски в контрола на храните

Ново законодателство

Sinor.bg

Солени глоби очакват чиновници, които са допуснали сериозни пропуски при контрола върху храните или не са дали навреме предписания за ограничаване на щетите. Това предвижда новият Закон за хранителната верига, чийто проект е качен за обсъждане на интернет страницата на министерството на земеделието и в скоро време ще бъде внесен за обсъждане в парламента. За първи път администрацията създава общ закон, където точно са разписани задълженията на всичките седем ведомства, които осъществяват надзор върху пазара с храни.

Само да припомним, контролните ведомства в страната са Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), регионалните здравни инспекции (РЗИ), регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Изпълнителната агенция по лозата и виното и Министерството на икономиката, което проверяха заводите за спиртни напитки.

Според проекта ако при контрола администрацията установи нарушения, без да даде навременни указания на бизнеса за тяхното отстраняване, ще понесе глоба от 200 до 1000 лв, а при повторно нарушение – от хиляда 2  хиляди лева.

Тежки санкции се предвиждат и за самите фирми, които пускат на пазара непроверени или вредни храни. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2 000 лв., а при повторно нарушение от 2 000 до 4 000 лв.

Ако администрацията постанови, че някои от стоките трябва да бъдат забранени за пазара, но това не се спази от търговците, тогава глобите могат да варират от 5 хил. до 10 хил. лв. При повторно нарушение те се удвояват – от 10 000 до 20 000 лв.

В случаите, когато в резултат на нарушението са настъпили значителни икономически загуби или опасност за здравето на хора или животни, санкцията ще бъде от 10 000 до 20 000 лв., а при повторно нарушение - от 20 000 до 50 000 лв.

Помним избухналите огнища на смъртоносни заболявяния по животните от последните две години, предизвикали големи загуби за българските фермери.   

Затова и ако администрацията не е реагирала навреме за овладяване на тези кризи и са настъпили значителни икономически загуби или опасност за здравето на хора или животни, тогава глобите по този закон ще варират от 10 хил. до 20 хил. лв., а при повторно нарушение - от 20 хил. до 50 хил лв.

Законът за хранителната верига съответства на европейското законодателство и цели да обхване целия процес от първичното производство, здравеопазването и хуманното отношение към животните и здравето на растенията, и всички етапи до получаването на крайния продукт, готов за консумация от хората.

С постигането на посочените резултати като цяло ще се повиши ефективността на официалния контрол върху безопасността на храните и сигурност за потребителите, се посочва в мотивите към закона. Точно са разписани и очакваните резултати от неговото прилагане.

създаване на обща рамка по хранителната верига, чрез която ясно да се посочат всички нейни елементи както поотделно, така и в тяхната цялост, за да се обхване целият процес от първичното производство, здравеопазването и хуманното отношение към животните и здравето на растенията, и всички етапи до получаването на крайния продукт, готов за консумация от хората;

- ясно разграничаване на компетенциите и функциите на отделните органи, осъществяващи политиката и официалния контрол по хранителната верига, оценката на риска, както и взаимодействието и координацията между тях;

- постигане на съответствие на националното законодателство, с това на ЕС, в тази област, рационализиране и яснота;

- гарантиране прилагането на уеднаквени процедури и постигане на координиран контрол за съответствие с изискванията на европейското право и българското законодателство по цялата хранителна верига, с което ще се постигне по-голяма сигурност при потребителите;

- следвайки примера на ЕС за създаване на единна правна рамка, България няма да има процедурни затруднения в случай на бъдещи адаптации на законодателството на ЕС по безопасност на храните поради промени в достиженията на правото на ЕС, се посочва в мотивите към закона.

До 50 хиляди лева глоби за чиновници, допуснали пропуски в контрола на храните
5882
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини