Начало » Пазари » Животинска продукция
30.01.2016 г.

Млякото, обработвано с ултравиолетови лъчи, е безопасно при определени условия

Наука и бизнес

Sinor.bg

Млякото, обработвано след пастьоризирането му и с ултравиолетови лъчи, е определено като „безопасно” при контролирани условия на употреба, уточнени от производителя, обявиха от Европейската агенция за безопасност на храните, цитирани от електронното издание AgriLand. От агенцията добавят, че обработеното по този начин мляко не губи и хранителните си качества.

Ведомството бе потърсено за мнение от Европейската комисия след коментари и възражения, повдигнати от отделни държави-членки на Европейския съюз.

Кравето мляко (пълномаслено, полуобезмаслено и обезмаслено) се обработва с ултравиолетови лъчи от някои производители, за да бъде увеличена трайността му и съответно – срокът на годност при търговците на дребно. Процесът води до увеличаване на концентрацията на витамин Д3, в който се превръща 7-дехидрохолестеролът при обработката, посочват от агенцията.

В подложеното на лъчение мляко количествата на витамина са значителни, докато при обикновеното те са били под границата на откриване, става ясно от изследването, проведено от ведомството. С изключение на увеличеното количество витамин Д3 липсват значителни различия в хранителното съдържание.

Базирайки се на получените данни, от Комисията за диетични продукти, хранителна стойност и алергии към агенцията са заключили, че образуването на продукти от окисляването на липидите или белтъчините не представлява заплаха за безопасността. Оттам добавят, че рискът от алергични реакции при новия продукт не е различен от този при обикновеното мляко.

Млякото, обработвано с ултравиолетови лъчи, е безопасно при определени условия
6014
 

Последни материали
Виж
Тенденцията към спад на поголовието свива предлагането и вдига цените
Испания увеличи приходите от износа на овце и кози през миналата година
Тунис също проведе успешна процедура за внос при спад на цените
И родната хлебна пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Какви са обичаите и поверията за най-тъжния ден за християните
На Разпети петък Христос става изкупителна жертва за човешките грехове
По данни на Евростат в България поевтиняват устойчиво от януари 2024 година
Яйцата в ЕС ускориха поскъпването през март на годишна база, но не и у нас
От БАБХ твърдят, че стриктно следят за проследимостта на продуктите
Нямат основание твърденията за подвеждане на потребителите с вносното агнешко
Агрометеорологична прогноза за периода 18-24 април 2025 година
Благоприятни топлинни условия ще осигурят умерено темпо на вегетация
Свързани материали
Виж
Пушена скумрия с кисело мляко
Мляко за поливане и пръскане на разсада
По-високи цени на млякото в 24 държави от ЕС
Въвеждаме мита за американски селскостопански продукти
Българските крави дават мляко с масленост 3,6-3,8 на сто
Два лева за кофичка кисело мляко от 400 грама в магазина не е нормална цена
Парадоксално най-много се плаща в Кипър, България е сред опашкарите
Изкупните цени на млякото в Португалия са сред най-ниските в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини