Начало » Пазари » Животинска продукция
30.01.2016 г.

Млякото, обработвано с ултравиолетови лъчи, е безопасно при определени условия

Наука и бизнес

Sinor.bg

Млякото, обработвано след пастьоризирането му и с ултравиолетови лъчи, е определено като „безопасно” при контролирани условия на употреба, уточнени от производителя, обявиха от Европейската агенция за безопасност на храните, цитирани от електронното издание AgriLand. От агенцията добавят, че обработеното по този начин мляко не губи и хранителните си качества.

Ведомството бе потърсено за мнение от Европейската комисия след коментари и възражения, повдигнати от отделни държави-членки на Европейския съюз.

Кравето мляко (пълномаслено, полуобезмаслено и обезмаслено) се обработва с ултравиолетови лъчи от някои производители, за да бъде увеличена трайността му и съответно – срокът на годност при търговците на дребно. Процесът води до увеличаване на концентрацията на витамин Д3, в който се превръща 7-дехидрохолестеролът при обработката, посочват от агенцията.

В подложеното на лъчение мляко количествата на витамина са значителни, докато при обикновеното те са били под границата на откриване, става ясно от изследването, проведено от ведомството. С изключение на увеличеното количество витамин Д3 липсват значителни различия в хранителното съдържание.

Базирайки се на получените данни, от Комисията за диетични продукти, хранителна стойност и алергии към агенцията са заключили, че образуването на продукти от окисляването на липидите или белтъчините не представлява заплаха за безопасността. Оттам добавят, че рискът от алергични реакции при новия продукт не е различен от този при обикновеното мляко.

Млякото, обработвано с ултравиолетови лъчи, е безопасно при определени условия
5453
 

Последни материали
Виж
Седмица по-рано от обявения срок – 15 май
Близо 291 млн. лв. получиха 51 000 стопани по украинската помощ
Предстоящо
До 10 юли се приемат проекти в конкурса на ЕК за най-приобщаващите проекти в селските райони
График на информационната кампания за директни плащания 2024
Дохранване на млечните крави на зелена паша през май
Русия увеличи износа на маслодаен лен за Полша, Белгия, Сърбия и Беларус
Цифровизация
Японски вносител на препарати поръча на българи да внедрят новата й ERP система
Свързани материали
Виж
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини