Начало » Пазари » Животинска продукция
30.01.2016 г.

Млякото, обработвано с ултравиолетови лъчи, е безопасно при определени условия

Наука и бизнес

Sinor.bg

Млякото, обработвано след пастьоризирането му и с ултравиолетови лъчи, е определено като „безопасно” при контролирани условия на употреба, уточнени от производителя, обявиха от Европейската агенция за безопасност на храните, цитирани от електронното издание AgriLand. От агенцията добавят, че обработеното по този начин мляко не губи и хранителните си качества.

Ведомството бе потърсено за мнение от Европейската комисия след коментари и възражения, повдигнати от отделни държави-членки на Европейския съюз.

Кравето мляко (пълномаслено, полуобезмаслено и обезмаслено) се обработва с ултравиолетови лъчи от някои производители, за да бъде увеличена трайността му и съответно – срокът на годност при търговците на дребно. Процесът води до увеличаване на концентрацията на витамин Д3, в който се превръща 7-дехидрохолестеролът при обработката, посочват от агенцията.

В подложеното на лъчение мляко количествата на витамина са значителни, докато при обикновеното те са били под границата на откриване, става ясно от изследването, проведено от ведомството. С изключение на увеличеното количество витамин Д3 липсват значителни различия в хранителното съдържание.

Базирайки се на получените данни, от Комисията за диетични продукти, хранителна стойност и алергии към агенцията са заключили, че образуването на продукти от окисляването на липидите или белтъчините не представлява заплаха за безопасността. Оттам добавят, че рискът от алергични реакции при новия продукт не е различен от този при обикновеното мляко.

Млякото, обработвано с ултравиолетови лъчи, е безопасно при определени условия
6103
 

Последни материали
Виж
Междуведомствена на група ще анализира последиците от вредата на сивия царевичен хоботник
Приемът ще бъде отворен до 3 октомври
МЗХ стартира прием по интервенцията за залесяване и възстановяване
Агрополихим строи трети резервоар за амоняк и удвоява производството на азотни торове
КЗП
Потребителите ще могат да следят актуалните цени на храни и основни стоки
Работи се с европейски средства
До момента няма преведени средства за напояване от държавния бюджет
Нужни са проверки и от НАП и КЗП
БАБХ: Зеленчуците от Македония и Турция са чисти от пестициди
Свързани материали
Виж
Европейския млечен борд
Структурните проблеми, засягащи пазара на мляко са се влошили повече от всякога
Производството също се свива, а положението е най-зле в основни региони
В Испания овчето мляко поевтиня с над 20 на сто през април на годишна база
Германия отчете повишени цени на хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия
Укрепването на позицията на млекопроизводителите трябва да остане основен приоритет на ЕС
Спадът на цените на картофите за консумация продължава
Цените на растителните и животинските продукти в Германия се развиват в противоположни посоки
Преработените количества мляко растат стабилно през последните години
МЗХ ще продължи подкрепата за производителите на традиционни продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини