През януари в лозовия сектор се извършват сравнително малко агротехнически и растителнозащитни мероприятия. В слънчевите и по-топли дни трябва да се обследват лозите с по-високи формировки за установяване на зараза от червен овощен акар и жълт ябълков акар, неприятели които често нападат лозовите насаждения и причиняват значителна вреда. Тези неприятели зимуват, като яйца по чеповите на лозята и около пъпките на лозовите пръчки и в пукнатините на кората.
С тези проверки ще се останови плътността на вредителите и ще се набележат мерки за борба с тях през вегетационния период.
Повечето от земеделските стопани, които ще създават нови лозови насаждения, купуват необходимия им лозов посадъчен материал през есента и го съхраняват до пролетта на следващата година.
За да не се допусне заразяване от чернилка, е необходимо да се създаде оптимален режим на съхранение. Трябва да се поддържа влажност на въздуха около 60-65%, и влажност на пясъка 3-5%, а температурата на въздуха да бъде от порядъка на 2-6 градуса по целзий.
При повишаване на тази температура над 8-10 градуса има опастност от прорастване на пъпките.
През януари често температурите падат до много ниски стойности. Необходимо е да се знае, че температури под минус 20 градуса могат да доведат до измръзване на част от пъпките на лозовите насаждения. В края на месеца трябва да се извърши обследване за наличие на такова измръзване. Ако е на лице то пъпките и дървесината почерняват.
Тази преценка е необходима за правилното нормиране на добива през следващата година чрез резитбата.
Зеленчукопроизводство
През януари зеленчуковите култури се развиват само в култивационни съоръжения – оранжерии и парници. На полето се отглеждат само някои култури като например засадените през есента чесън, лук и спанак.
Всичките усилия са насочени към подготовката по отглеждането на зеленчуковите култури през следващите месеци и лятото. Подготвят се полиетиленовите оранжерии за експлоатация.
Засяват се разсади на домати, пипер, красатвици и тиквички за отглеждане в парници или отопляеми полиетиленови оранжерии. Здрав разсад се получава, когато се отглежда върху обеззаразена почва или субстрат, а за сеитба се използват здрави и обеззаразени семена.
Засяването се извършва в култивационни съоръжения, когато температурата на почвата достигне около 20 градуса. До средата на месеца се засяват семената на доматите, пипера, зелето и карфиола. Започва залагането за рътене на семената на ранните картофи.
Това се извършва в помещения на тъмно при температура 15-18 градуса. Ако местата, където ще се отглежда расада са заселени с попово прасе, преди сеитбата се разхвърлят примамки. Такива се продават в агроаптеките, но може и да се приготвят от пшеничени отсевки, трици, ярма, като на 1кг. от тях се прибавят 2 супени лъжици Нуреле. Получената примамка се разхвърля, като на 1м/кв площ се слага 15-20г от нея.