Кафяви петна по листата, стъблата и плодовете на доматите – диагнозата е фитофтора, която е позната още като картофена мана. Това е гъбично заболяване, причинено от микроскопични гъбички Phytophthora infestans, което се развива много бързо и може да унищожи напълно реколтата. Тя зимува в почвата и се активира при подходящи условия.
Фитофтората засяга също картофи, сладък пипер, патладжан и други култури от семейство Картофови – това е причината, поради която я наричат картофена мана.
Симптоми на заболяването
По листата и стъблата се образуват кафяви некротични петна със светъл кант. При влажно време на обратната страна на листата се образува белезникав налеп, а растенията започват да изсъхват. Плодовете също се покриват с кафяви петна и отвътре започват да гният.
Причини за появата на фитофтора
Патогенът се активира при влажно време, като заболяването е особено опасно през втората половина на лятото, когато нощните температури стават много по-ниски от дневните. Мъглите и росата са също предпоставка за развитие на болестта. В зоната на риска са предимно доматите, отглеждани на открито и в полиетиленови оранжерии.
След като листата и стъблата бъдат засегнати, фитофтората се разпространява и върху плодовете, като предизвиква воднисто мокро гниене и ги прави негодни за консумация. Ако симптомите се появят в началото на вегетационния период, възможна е пълна загуба на реколтата. Болестта се разпространява много бързо, особено при влажни условия, умерено високи температури и значителни температурни разлики между деня и нощта.
Неунищожените растителни остатъци от минали години могат да бъдат източник на зараза.
Преовлажняването и мокренето на листата при поливане, особено при хладно време, може да допринесе за развитие на болестта.
Превантивни мерки
Спазването на следните превантивни мерки е условие за предотвратяване на инфекцията:
– спазване на правилата на сеитбооборота и правилното редуване на културите е много важна мярка;
– поливане в ранните утринни часове и към залез, като се предпазват листата от мокрене;
– пръскане с медсъдържащи препарати преди да се появи болестта, а ако наблизо има и други уязвими култури – пръскаме и тях;
– отстраняване на долните листа, контактуващи с почвата и просветляване на растенията за добра вентилация;
– отглеждане на устойчиви на фитофтора сортове;
– обогатяване на почвата с фосфорно-калиеви торове за повишаване на имунитета и подобряване на почвеното плодородие.
По-лесно е да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува след развитие на инфекцията.
Борба с картофената мана
Пръскането с подходящи фунгициди още при появата, като се спазват указанията за дозировка и карантинните срокове.
Заразените части на растенията трябва да се отстраняват и унищожават незабавно, а при силно заразяване – цялото растение.
Пазарът предлага различни химични и биологични препарати, които можем да използваме, съобразявайки се с времето на поява на инфекцията. Много важно е по време на плододаване и узряване на плодовете да се използват биологични препарати за обработване на растенията. Народните средства включват млечна суроватка с йод, сода бикарбонат, чеснова настойка и др., но те не са толкова ефективни, както биологичните и химични препарати.