Като един от най-студените месеци от годината, януари се характеризира с не особена активност в земеделските дейности. През този зимен месец полските, овощните, лозовите и ягодовите насаждения са в период на относителен покой. Зеленчукови култури се отглеждат само при оранжерийни условия. Колкото до болестите и неприятелите, те също се намират в зимуващ стадий, не са активни и не причиняват вреди. Борбата е насочена само към унищожаване на зимуващите форми с оглед намаляване на заразата през пролетта.
През януари средният брой на дните, през които може да се извършва селскостопанска работа, са между 7 и 9. Снежната покривка и най-вече ниските температури ограничават възможността за провеждане на растителнозащитни мероприятия.
Представяме основните дейности при овощарството, типични за този месец от годината.
През януари традиционно би трябвало да започват резитбите, но тази година заради застудяването през втората половина на месеца, явно тези дейности трябва да се отложат.
Самите резитби спомагат да се отстрани заразата по клонките от брашнестта мана по ябълката и прасковата, струпясване по крушата, ранното кафяво гниене по костилковите овощни видове и др.
Когато в градината има болни и засъхващи или изсъхнали дървета, те задължително се изкореняват, за да не се допусне разпростряняване на причинителя на заболяването или успешно презимуване на неприятелите. След резитбите всички изрязани клонки и клони се събират, изнасят извън градината и се изгарят.
Овощните дървета се нападат през вегитационния период от редица неприятели, като пръстенотворка, гъботворка, златозадка, бяла овощна пеперуда, педомерки, пъпко и листозавивачки и др. Те презимуват върху овощните дървета. Със събирането и унищожението на зимуващите стадии на тези неприятели се предотвратява намножаването им през пролетта и се улеснява воденето на химична борба с тях.
През януари е необходимо да се извърши премахване на изсъхналите и мумифицираните плодове, останали от предходната година, предимно по костилковите овощни видове (череша, вишна, кайсия, слива и праскова) и най-вече по дюлевите дървета. Те са основен източник на зараза от кафяво гниене, загиване на завръзите и други болести. В тях също така презимуват някои неприятели, като хоботници, прасковен клонков молец и др.
Бадемовия семеяд, най-опасният неприятел по бадема, също презимува в повредените плодове, останали предимно по дърветата след пребиране на реколтата. Събирането на тези плодаве, и тяхното унищожаване, предпазва от появата на този неприятел през следващата година.
При ягодоплодните култури през януари също се провеждат агротехнически мероприятия с растителнозащитно значение. Извършва се овработка на почвата с цел унищожаване на заразата от червени и бели листни петна по ягодите, ягодов коренов хоботник и други, които зимуват в почвата и окапалите листа.
С извършването на дълбока почвообработка около малините се ограничава разпространението на ръждата, малиновия бръмбар, малинова галица, стъкленка, агрилус, малинов молец и други неприятели. Когато обработката на почвата се извършва през зимните дни, зимуващите форми на насекомите се изнасят на повърхността , където загиват от ниските температури.