Начало » Новини » Страната
17.01.2016 г.

България ще бъде страна-партньор на изложението Зелена седмица през 2018 г.

Предстоящо

Срещата на зам. министър Грудев с държавния секретар на Бавария Хубелт Бителмайер Снимка: МЗХ

България ще бъде страна-партньор на Международното изложение „Зелена седмица” през 2018 г. Това беше договорено на среща на заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев с ръководството на Панаир Берлин, домакин на най-голямото в света международно изложение за храни и напитки, което ежегодно се провежда в германската столица. Участието на България като съорганизатор след две години не е случаен избор и съвпада с предстоящото поемане председателството на Съвета на Европейския съюз от страна на България, припомниха от агроведомството.

„Надяваме се, логото на „Зелената седмица” да спомогне за популяризиране на българския бранд не само за българските храни и напитки, но и на страната като цяло, като атрактивно място за добра кухня, туризъм и отдих”, подчерта заместник-министър Васил Грудев.

„Всички сме наясно със задълбочаваща се криза в геостратегическите отношения в Европа и света и за нас е от основна важност намиране на пазари за нашата земеделска продукция в трети страни”, заяви заместник-министърът. Той сподели, че това е основната цел на представянето на страната ни през тази година - да впечатли не само с отличните вкусови качества на традиционните ни хранителни продукти и напитки, но и с добре представен щанд и културна програма, което да привлече нови потребители.

Като голям успех на представянето ни през тази година и „първа стъпка за навлизането на български стоки на немския пазар, определи заместник-министър Грудев договореното споразумение за провеждане на „Български седмици в Германия”.

Те ще се проведат в големите търговски вериги в Германия и на тях ще представим вина, мляко и млечни продукти, месни продукти с традиционни наименования, розови и пчелни продукти. Идеята е те да станат регулярни и да се създадат постоянни щандове с български продукти в немските вериги.

В рамките на изложението в Берлин заместник-министър Грудев проведе срещи и с министрите на земеделието на Естония и Унгария, както и с държавния секретар на земеделието на Свободна държава Бавария г-н Хуберт Бителмайер.

С министъра на храните и земеделието на Естония г-н Урмас Крузе бе обсъдено партньорството във времето, предхождащо председателството на страната ни на ЕС, предвид на това, че през 2018 г ще се поставят основите и на Обща селскостопанска политика през новия програмен период след 2020 г.

По време на срещата с министъра на земеделието на Унгария д-р Шандор Фазекас двамата обсъдиха въпроси, свързани с развитието на поземлените отношения, начинът на управление на държавния земеделски фонд и разработването на Поземлен кодекс, който да обединява законодателство в тази област с цел запазване на земеделската земя за земеделски нужди.

Друг акцент в разговора бе потвърждаването на общата позиция, която двете страни отстояват за запазването на статута им като свободни от ГМО страни.

На срещата на заместник-министър Грудев с държавния секретар на земеделието на Свободна държава Бавария г-н Бителмайер бяха обсъдени възможностите за разширяване на съвместните дейности в областта на храните, млякото и горския сектор. Двамата се ангажираха да работят за утвърждаване и задълбочаване на доброто сътрудничество в областта на науката и аграрния сектор.

България ще бъде страна-партньор на изложението Зелена седмица през 2018 г.
5166
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
След фермерските протести
България и 19 държави в ЕС очакват решения от Европейската комисия по Зелената сделка
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
От 19 до 28 януари
За малкия бизнес „Зелената седмица” в Берлин си е скоростна писта към външните пазари
Предстоящо
Одобрен е бюджетът за участие в изложението „Зелена седмица Берлин 2024“
Традиционното селскостопанско изложение в Берлин
Земеделските министри организират работна среща на „Зелената седмица” в Берлин
Решения на Министерския съвет
Кабинетът одобри ресурс за участието на България в Зелената седмица в Берлин 2023
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини