Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.01.2016 г.

Танева: Нито един фермер или мандра няма да затворят, гарантирано!

По повод екшън плана за запазване на млекопроизводството

Sinor.bg

Всеки животновъд или мандра, които искат да произвеждат за пазара, няма да затворят врати, защото се работи по ефективен план за контрол върху млечния сектор, одобрен от Европейската комисия. Тази гаранция даде министърът на земеделието Десислава Танева, която заедно с изпълнителния директор на агенцията по безопасността на храните Дамян Илиев даде пресконференция за плановете в управлението на агенцията през тази и следващите години. Екшън планът за управление на качеството на млякото започва да се прилага от януари 2016 г. и включва проверки на суровото мляко за близо хиляда от големите производители в страната, съобщи Дамян Илиев.

Основните съмнения на Европейската комисия са свързани с доказването на качеството на предаденото мляко, затова и проверките започват на терен с големите ферми. Лекарите по места ще проверяват в продължение на цяла седмица млякото, което се предава в мандрите, като лабораторните изследвания ще се правят само в две от държавните лаборатории в страната. Проверката за всяка ферма ще продължава цяла седмица и ще се прави от двама ветеринари. 

Лекарите ще попълват в чек листове данните за качествените показатели на съответното мляко, като всеки лист ще бъде анонимен, така че в лабораториите няма да се знае коя проба от коя мандра или ферма е, подчерта шефът на агенцията.

При наличие на мляко, неотговарящо на стандартите, ще следват санкции за виновните лица - било за фермерите или за самите мандри, ако са допуснали некачествена суровина. 

Въз основа на тези проверки българската страна ще гарантира пред евроекспертите дали предаденото мляко наистина отговаря на евронормите.Едва накрая ще се проверяват и малките ферми с по една или две крави, но това ще стане в бъдеще. Дотогава фермите от втора и трета категория ще могат да предават млякото си само за производство на сирене и кашкавал.

Това са условията, поставени от Европейската комисия към българските млекопроизводители, за да останат на пазара и да не фалират, каквито бяха първоначалните притеснения.

Танева: Нито един фермер или мандра няма да затворят, гарантирано!
12513
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини