Начало » Новини » Страната
12.01.2016 г.

Сметната палата с остри критики срещу слабия контрол върху храните

Одитен доклад

sxc.hu

В периода от 2010 до 2014 година Българската агенция за безопасност на храните  (БАБХ) не е осигурена с достатъчно финансови средства и няма единни правила за работа, в резултат на което служителите са поставени под корупционен натиск, а контролът е силно занижен. Това са част от изводите в одитен доклад на Сметната палата за дейността на институцията в периода от 2011 до 2014 г. Експертите са установили, че към март 2015 г. липсва ефективна система за наблюдение на пазара, лабораторен анализ и контрол на качеството и безопасността на храните, която да бъде включена към специализираната информационна система за ветеринарен контрол.

Липсва и информационна система за лабораторен контрол и проследяемост на пробите и резултатите от тях както при контрола на здравето на животните, така и при храните и фуражите.

Недостигът на финансиране за институцията предполага и високото текучество на кадри, което налага да се харчат извънредни средства за подготовка на нови инспектори.

Проверките пък често се осъществяват само от един вместо от поне двама инспектори. Не се провежда и ротация на проверяващите, което води е предпоставка за корумпиране на служителите.

Финансовото стимулиране в агенцията не е адекватно на осъществявания от инспекторите контрол и и създава корупционни рискове, е изводът на проверяващите.  

Една от препоръките на Сметната палата е да има дежурен служител, който да е на разположение извън работно време за спешни случаи, денонощно, 7 дни в седмицата във всички подразделения на БАБХ.

За одитирания период липсва увереност, че са предприети всички мерки за предупреждение на гражданите, закупили опасни продукти, установява Сметната палата. В същото време една трета от гражданите, не знаят, че именно тази агенция контролира храните.

Днес ръководството на агенцията по храните ще отчете дейността си за 2015 г. и ще представи 3-годишния си план, включващ сериозни промени.

Сметната палата с остри критики срещу слабия контрол върху храните
6285
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини