Начало » Пазари » Зърно
07.01.2016 г.

Очаква се четвърта поредна рекордна реколта в САЩ заради силата на Ел Ниньо

Прогнози

Sinor.bg

Най-силната проява на климатичния феномен „Ел Ниньо” от 1997 г. насам продължава да е основен фактор за метеорологичните условия, влияещи върху количеството и качеството на реколтата в САЩ през 2016 г., съобщи електронното издание DTN/The Progressive Farmer. Смята се, че феноменът е налице, когато температурите в екваториалната част на Тихия океан се задържат с 0,5 градуса над обичайните за период от няколко месеца. Благодарение на цялостното въздействие на Ел Ниньо върху световния климат перспективите при навлизането в първото тримесечие на 2016 г. изглеждат обещаващи за реколтата в САЩ в унисон с тенденцията напоследък, при това при най-неблагоприятното развитие на нещата, твърдят от изданието. Ако този сценарий се потвърди, фермерите в САЩ ще получат щедра реколта за 4-та поредна година след горещата и суха 2012 г.

Според лаборатория на Американската агенция за въздухоплаване и космически полети в Пасадина, щата Калифорния, настоящият Ел Ниньо „притежава същите черти като този от декември 1997 г.”. От лабораторията посочват, че и двата феномена могат да бъдат описани  като „тънък слой топла вода” в екваториалната част на Тихия океан. Предизвиканите от този огромен топъл басейн въздушни потоци в субтропиците предизвикаха поредица силни бури в континенталната част на САЩ, включително рекордните дъждове в американския Среден запад през седмицата между Коледа и Нова година.

Силният „характер” на тазгодишния Ел Ниньо вероятно ще продължи да определя метеорологичните условия в САЩ най-малко през първата половина на 2016 г. Щатският климатолог за Мичиган Джеф Андерсън отдава благоприятното начало на пролетния сезон в Царевичния пояс на САЩ на влиянието на природния феномен. Основните характеристики включват вероятното задържане на по-високи от традиционните температури през зимата и в началото на пролетта. В унисон с мекото време прогнозите  за централната част на САЩ също наблягат върху по-слабите от нормалното валежи за същия период. „Няколко фермери вече ме питаха за възможността да се насочат към сортове царевица, които достигат зрялост по-късно”, посочи Андерсън.

Повлияната от развитието на Ел Ниньо прогноза изтъква и по-слабата заплаха за есенниците от студено време през 2016 г. „Това би било голяма полза за плодовете и гроздето, след като последните две зими бяха много студени”, отбеляза Андерсън.

Дългосрочните прогнозни модели предвиждат Ел Ниньо да започне да отслабва в Тихия океан през второто тримесечие на годината, а студеният му етап, известен и като „Ел Ниня”, да се прояви в края на лятото и началото на есента. Щатският климатолог за Южна Дакота Денис Тоуди обаче е скептичен относно подобен развой. „За да се прояви Ел Ниня, температурите трябва да се задържат с 0,5 градуса по Целзий под обичайните. До периода август-октомври само в 4 от досегашните случаи сме имали подобни температури. В останалите 10 това не стана. В най-добрия случай шансът да се прояви Ел Ниня до август-октомври е 33%”, преценява Тоуди.

Преките аналогии са рисковани, изтъкват от изданието. Оттам обаче припомнят, че ако Ел Ниньо последва модела на развитие от 1997-1998 г., реколтата от царевица и соя в САЩ може да се окаже изобилна както през 1998 г. Тогава царевичната реколта надхвърли тази от 1997 г. с няколко процентни пункта, а соевата се оказа рекордна.

Макар за прецизни прогнози за засетите площи със зърнени култури да е още доста рано, главният икономист на министерството на селското стопанство на САЩ Роб Джохенсън предвижда увеличаване при пшеницата и царевицата и свиване при соята, съобщи електронното издание Brownfield.

„Очакваме да видим засаждането на по-малко акра със соя през 2016 г. В момента смятаме, че ще бъдат около 82 млн. акра, или с около един милион по-малко, отколкото през миналата година. От друга страна очакваме производителите да засадят приблизително 90 млн. акра с царевица през годината – с около 2 млн. повече, отколкото бяха засадени през миналата година”, каза Джохенсън. Според него общите площи, засети с пшеница през 2016 г., ще намалеят отново, този път с около 1,5 млн. акра.

Очаква се четвърта поредна рекордна реколта в САЩ заради силата на Ел Ниньо
5620
 

Последни материали
Виж
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Трайно намалява броят на добитъка в ЕС
При слънчогледа обаче е отчетен ръст, включително от началото на годината
ЕС сви преработката на маслодайни култури през април
Преди изборите за Европарламент
Цялото държавно управление изрази защита за агросектора пред еврокомисаря Войчеховски
Анализ, приет от МС от януари 2024 г., за който се мълчи
До 89% варира разликата в заплатите на чиновници от централите на ДФЗ и БАБХ и подразделенията им в страната
Свързани материали
Виж
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
През миналата година
Износът на селскостопанска продукция от САЩ достигна 3-годишно дъно
Състоянието на зърнената култура обаче е по-добро от миналогодишното
Засетите площи с есенна пшеница в САЩ са намалели с 6 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини