Начало » Новини » Страната
05.01.2016 г.

Всички промоционални програми, подадени след първи декември 2015 г., ще се одобряват по нов начин

Нормативна уредба

Sinor.bg

Браншови организации, които искат  да рекламират продуктите си с промоционални програми, финансирани по европейските програми, ще преминават през няколко етапа на одобрение от министерството на земеделието и фонд „Земеделие”. Новите процедури са разписани в проект за наредба, качен за обсъждане на интернет страницата на агроминистерството. Правилата се отнасят за всички промоционални програми, депозирани в министерството на земеделието след първи декември 2015 г.

Основното изискване е те да са внесени от така наречените представителни „предлащи сдружения”, в които земеделските производители да съставляват поне 50 % от броя на участниците и самите те да предлагат поне 50 % от обема или стойността на предлаганата продукция, се посочва в наредбата.

Предлагащите сдружения са длъжни да изберат с конкурс „прилагащи програмите организации”, което трябва да стане най-късно месец след датата на публикуване на обявата за този конкурс.

Самата обява задължително трябва да бъде публикувана в два български централни всекидневника или в два европейски, като в нея бъдат отразени и основните изисквания - описание на мерките, включени в промоционалната програма, за които е обявен конкурсът, изисквания към финансовия и техническия капацитет на прилагащата организация, условия и начин на плащане, място и срок за подаване на оферти, място и срок за получаване на документацията за участие в процедурата.

Ако в този конкурс бъдат подадени по-малко от три оферти, той се прекратява.

Ако конкурсът приключи нормално с избор на прилагаща организация, победителят се представя в министерството на земеделието в 7-дневен срок. Във фонд „Земеделие” се внася и самата промоционална програма, която трябва да бъде одобрена и съответно да се сключи договор за изпълнение.

Предлагащото сдружение е длъжно да избере и външна независима организация, която да извърши оценка на въздействието на обикновените програми (оценяваща организация). Тя трябва се избере преди или след сключването на договора с фонда, но не по-късно от 6 месеца след неговото сключване.

Следва изпълнение на промоционалната програма, при която се допускат авансови, междинни и окончателни плащания.

Държавен фонд "Земеделие" проверява дали при изпълнението на програмите е добавено логото на Европейския съюз (ЕС) с текст, показващ, че програмата е финансирана с помощта на ЕС (печатни материали), дали е добавено знамето на Република България и дали материалите и документите, адресирани до обществеността, включително аудиовизуални материали, изработени и реализирани или придобити в рамките на договора, съдържат логото ENJOY IT’S FROM EUROPE.

Задължително трябва да фигурира и информация, доказваща, че материалите в програмата отговарят на нейната цел да представят българските и европейски продукти в трети страни, както и като качество да притежават съответните сертификати.

Наредбата ще влезе в сила, след като бъдат приети съответните предложения на бизнеса и на останалите ведомства, имащи отношение към прилагането й.

Всички промоционални програми, подадени след първи декември 2015 г., ще се одобряват по нов начин
6031
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Еврофинансиране
ЕК одобри нови програми за промоции за 108 млн. евро, от тях над 5 млн. евро са за български
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини