Начало » Новини » Света
05.01.2016 г.

Европол конфискува 190 тона незаконни пестициди за 12 дни

Контрол

Sinor.bg

Европейската полицейска служба (Европол) конфискува 190 тона незаконни и фалшифицирани пестициди при 12-дневно разследване, в рамките на което са били извършени проверки на контейнери с пристигаща стока в 7 европейски държави – Белгия, Франция, Германия, Италия, Словения, Испания и Холандия, съобщи електронното издание AgroNews. Пестицидите са сред продуктите с най-силна регулация в света и могат да се употребяват и да се търгува с тях на територията на ЕС само ако са с доказана безопасност и надлежно издадено разрешително.

Правоприлагащите органи на Европейския съюз оповестиха резултатите от мащабната съвместна операция, наречена „Сребърна секира”, съсредоточена върху незаконната търговия с пестициди, които преминават през някои от най-големите пристанища и летища в общността. Операцията е проведена през декември с проверка на 350 контейнера, като в 100 случая са били открити нарушения, довели до нови разследвания. Тя е първият случай на мащабно сътрудничество в областта на средствата за растителна защита и се планира да бъде разширена в бъдеще. Освен разкриването на незаконни доставки и установяването на фалшифициране на продукцията операцията се разпростира и върху нарушаване на права за интелектуалната собственост, авторските права и патентите.

Холандската Агенция за сигурността на храните е била ангажирана сериозно в проверките, тъй като пристанищата и летищата в страната са големи входни пунктове за ЕС. В пристанището на Ротердам нейни инспектори и митнически служители са проверили 8 пратки, при 6 от които са открити нередности. Пратките са били предназначени за други държави в ЕС и извън него. На летище „Схипхол” край Амстердам са проверени 11 пратки и са открити 6 хил. литра пестициди, представени в документите като растително масло. Те е трябвало да бъдат доставени на 11 фермери в страната.

От „Европол” подчертаха: „Продуктите за растителна защита имат жизненоважна роля за безопасното и устойчиво снабдяване на европейските потребители с храни. След доклада на Европейската комисия от 2015 г., установяващ, че количеството на незаконните и подправени пестициди в ЕС е около 10%, приветствахме бурно възможността да вземем участие в толкова важна операция и очакваме бъдещо сътрудничество с „Европол” и останалите правоприлагащи органи в ЕС, за да сложим край на търговията с подправени и незаконни пестициди”, заяви на свой ред генералният директор на Европейската асоциация за растителна защита Жан-Шарл Боке.

Европол конфискува 190 тона незаконни пестициди за 12 дни
4314
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини