Начало » Новини » Коментари
21.12.2015 г.

Какви промени в подмярка 4,1 предлагат зърнопроизводителите

Становище на Националния съюз на зърнопроизводителите

Sinor.bg

Националната асоциация на зърнопроизводителите предлага таванът на субсидиите по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства” от новата селска програма да се намалят от 1,5 милиона на 1 милион евро. Това е основното предложение, депозирано в министерството на земеделието от браншовата организация. То е свързано с предстоящата втора нотификация (изменение), която България ще поиска за новата селска програма ПРСР 2014 – 2020 г.

Във връзка предложените от министерството промени във финансовите условия на ПРСР 2014-2020г. от организацията предлагат още по отношение на възможността за промяна в интензитета на финансовата помощ по подмярката, минималният размер на субсидиятаза едно проектно предложение да падне на 40% от размера на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Предлага се и намаляване на максималния размер на финансовата помощ за един проект на 50% от размера на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Мотивите за предложенията на НАЗ са неведнъж изказвани още от разписването на първите драфтове на Програма за развитие на селските райони 2014-2020г.

В условията на ограничени бюджети по мерките следва да се създадат предпоставки за по-балансирано и справедливо разпределение на средствата, които да достигнат до повече бенефициенти, мотивирани да реализират жизнени и ефективни проекти, допринасящи за повишаване на конкурентоспособността на стопанствата и за развитие на селските райони.

За съжаление, първоначалните опасения и подозрения на НАЗ относно изопачаване и изкривяване на кандидатстването и усвояването на средствата, се сбъднаха още на първия прием по подмярка 4.1.

Станахме свидетели на редица нелоялни практики на изкуствено създадени условия в стопанствата с цел получаване на допълнителен ранкинг, на кандидатстване от страна на фиктивни или недотам инвестиционно амбицирани земеделски производители с едничка цел усвояване на средства, се посочва в становището.

Затова от НАЗ настояват да се намали финансовата атрактивност на подмярката с цел да се гарантира, че подпомагането по инвестиционните мерки на ПРСР 2014-2020г. ще достигне до реалните земеделски производители с потенциал за развитие и модернизиране на стопанствата.       

От асоциацията считат, че за да се избегне спекулирането с точкуването, критериите за ранкинг на проектните предложения следва да бъдат ревизирани, напр. да отпадне критерият за преход към биопроизводство, да се преосмисли критерият за Северозападна България, да се намали точкуването на приоритетните сектори и др.

Браншовиците държат също да се помисли детайлно и задълбочено върху справедливи и обективни методики за определяне на референтните цени на материалните активи, тъй като сега действащият подход ощетява до голяма степен честните бенефициенти.

НАЗ настоява и за уеднаквяване на административните процедури във всички регионални структури на ДФЗ при кандидатстване, сключване на договори за одобрение и подаване на заявки за плащане, както и за намаляване на административната тежест за кандидатите и бенефициентите.

Част от предложенията на НАЗ са: да се попълват и подават документи за кандидатстване онлайн и след отстраняване на допуснати грешки по проекта да се подават в определен срок в съответните дирекции оригиналните документи; да се признават вече заведени документи от предходни приеми; да са публично достъпни „работните листи или мониторинговите листи”, по които експертите на ДФЗ приемат проектните предложения, правят проверките на терен и обработват заявките за плащане.

Какви промени в подмярка 4,1 предлагат зърнопроизводителите
8768
 

Последни материали
Виж
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Свързани материали
Виж
До 13 юли се приемат предложения от фермерите
Животновъдите получават още 62,5 млн. лв. по подмярка 4,1 за инвестиции в стопанствата
До 10 юни
Срокът за прием по подмярка 4.1 ще бъде удължен след обществено обсъждане
Административни изненади
В наредбата за подмярка 4,1 цъка бомба - с голяма вероятност да спре приемът на проекти!
Подмярка 4,1 за инвестиции в стопанствата
Датата 19 април остава за първия прием по ПРСР през тази година
ПРСР 2014 – 2020 г.
Първоначалното одобрение отся 647 проекта за инвестиции в животновъдни ферми
Предстоящият пием по подмярка 4,1 ПРСР
Кандидатствате за техника? Ето и калкулаторът за оценка на машините!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини