Начало » Новини » Страната
09.12.2015 г.

Най-трудното за малките стопанства ще бъде да се докажат доходи от земеделска дейност

Как ще се подготвите за 2016 г.

Sinor.bg

От 4 април до първи май 2016 г. дребните фермери, които искат да развиват стопанствата си, могат да кандидатстват за стартова помощ по тематичната подпрограма за развитие на малките стопанства. Това е записано в индикативния график на фонд „Земеделие” за приема на проекти по програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Няколко месеца преди това експертите от Националната служба за съвети в земеделието са готови да консултират желаещите да кандидатстват. Още предипубликуването на наредбата за прилагане на подпрограмата се организират семинари за фермерите, които тепърва ще зачестяват, съобщи за Синор.бг Димитър Ванев, шеф на дирекция в службата.

Наредбата е в напреднал етап и се очаква да бъде обнародвана в „Държавен вестник”.

За 7-годишния период до 2020 година по тази подпрограма са заделени над 109,9 млн. евро, като част от тях ще бъдат използвани и за консултантски услуги. Вече са създадени мобилни общински центрове, чиято основна дейност е да се дават необходимите съвети и консултации на малките фермери, като това включав и посещения на място в стопанствата.

От досегашните срещи обаче става ясно, че най-трудно за стартиращите фермери ще бъде да докажат, че през предходната година (т.е. 2015 г.) поне 33% от доходите им са били от селскостопанска дейност.

Ако вие работите друга професия извън земеделието, но през лятото сте вадили мед от пчелини или сте отглеждали зеленчуци за пазара, за да бъдете признат за подпомагане по тази подпрограма, вие трябва да представите документ, удостоверяващ, че продажбата на продукцията ви е донесла поне 33% от общите ви доходи, посочи Ванев.

На този етап експертите от министерството на земеделието подготвят точни инструкции към наредбата за вида на документите, които ще се признават като платежно средство.

При доказването на реализираната продукция при схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци от директните плащания е решено, че освен фактури за изкупена продукция, може да се използват още така наречените кантарни бележки, складови разписки за съхранение на продукцията, договори за покупко-продажба или търговски разписки за продажби.

Важното е точно да бъдат изписани името на издателя и на получателя на продуктите, стойността стоката, както и подпис на съставителя.

По тематичната подпрограма могат да кандидатстват само стопанства, чийто стандартен производствен обем е в рамките от 2 000 до 7 999 евро. Примерно ако отглеждате 40 кошера или имате 5 крави, вие можете да кандидатствате за подобрения в стопанството.

Стопани със земя над 100 декара не могат да кандидатстват по тази подпрограма.

Според статистиката дребните стопанства, които потенциално биха кандидатсвали по тази подмярка, са 85 770, съставляващи 23,2% от всички стопанства в България. За седемгодишния период биха могли да получат подпомагане около 4 хиляди.

Според експертите най-важното е дребните стопани да започнат да се сдружават, за да могат успешно да реализират продукцията си на пазара.

Най-трудното за малките стопанства ще бъде да се докажат доходи от земеделска дейност
18741
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Държавна политика
Румъния предприема мерки в подкрепа на дребните фермери
През следващите 5 години
САЩ ще финансират дребните фермери в Украйна
Разчети
Дребните производители ще получат едва половината от обещаните 1250 евро
Насърчения
Швейцарци отпускат 7 млн. лв. в подкрепа на българското семейно фермерство
Земеделският министър Димитър Греков:
До 1 250 евро ще се дават основно на зеленчукопроизводители
Този път е окончателно
Последната отсрочка за модернизация на животновъдните ферми изтича само след 20 месеца
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини