Начало » Новини » Страната
20.03.2014 г.

До 1 250 евро ще се дават основно на зеленчукопроизводители

Земеделският министър Димитър Греков:

Farmer.bg

Ден след като зърнопроизводителите призоваха останалите браншови организации да се включат в открит диалог по обсъждане на схемата за подпомагане на малките производители, в интервю по една от националните телевизии земеделският министър Димитър Греков обясни мотивите за избор на този вариант за подкрепа.

 

Според Греков схемата за дребните фермери ще подпомогне основно зеленчукопроизводителите, които са били най-ощетявани по отношение на субсидиите.

 

Схемата ще се прилага от следващата година, но няма яснота за критериите, по които ще се реши дали едно стопанство ще получава 500 евро или 1 250 евро, както обясниха политиците.

 

Пред Farmer.bg зам. председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов припомни, че малките стопанства в страната са над 270 хиляди, твърде голяма бройка за подкрепа на всички.

 

Затова на 10 април те канят колегите си от всички сектори, за да дискутират въпроса и да стигнат до общо решение, което би било от полза за хората, които наистина биха развивали бизнес.

 

От редица краища на страната се чуха упреци, че тази схема е удобен параван за купуване на политически гласове, което би било сериозна заплаха не само за развитието на сектора, но и за имиджа на страната, посочиха производители.

 

Затова те настояват администрацията да ги покани поне при обсъждането на определението за активен фермер, защото от практиката си биха могли най-лесно да посочат кои стопанства действат фиктивно, само за да получават субсидии и кои са реалните производители.

 

 

В интервюто си пред bTV днес министър Греков разясни и другите схеми за насърчаване, които биха стимулирали развитието на малките стопанства.

 

Сдружаването е съществен елемент, защото само така производителите биха могли да гарантират редовни доставки на земеделска продукция през годината.

 

Министърът съобщи, че в новия програмен период ще има специални мерки, с които ще се поощрява сдружаването, което ще даде възможност да се скъси веригата от производителя до купувача.

 

Друга мярка е създаването на външнотърговско дружество, което да търси възможности за реализиране на част от земеделската продукция.

 

„България е изнасяла големи количества плодове и зеленчуци. За съжаление сега малките производители не могат да се доберат до международните пазари и ще работим в тази посока”, подчерта министърът.

 

Той посочи, че от началото на годината по митниците и борсите работят около 500 данъчни и митнически инспектори, които проверяват наличието на всички необходими документи.

 

По въпроса с информациите за опасни пестициди на територията на хасковското село Бисер, министър Греков обяви, че ще се направи проверка на почвата. „Хората трябва да са спокойни, направили сме проверка на водите и те са чисти”, каза министърът.   

 

До 1 250 евро ще се дават основно на зеленчукопроизводители
12506
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Държавна политика
Румъния предприема мерки в подкрепа на дребните фермери
Как ще се подготвите за 2016 г.
Най-трудното за малките стопанства ще бъде да се докажат доходи от земеделска дейност
През следващите 5 години
САЩ ще финансират дребните фермери в Украйна
Разчети
Дребните производители ще получат едва половината от обещаните 1250 евро
Насърчения
Швейцарци отпускат 7 млн. лв. в подкрепа на българското семейно фермерство
Този път е окончателно
Последната отсрочка за модернизация на животновъдните ферми изтича само след 20 месеца
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини