Начало » Новини » Коментари
07.12.2015 г.

До 1 февруари 2016 г. наемателите на пасища трябва да си купят животни, в противен случай губят имотите

Важно за фермера

Sinor.bg

Наемателите на пасища, мери и ливади от държавния и общински фонд, които не отглеждат животни, имат срок до първи февруари 2016 г. да докажат, че са реални животновъди. В противен случай кметовете по места ще прекратят 5-годишните договори, сключени с министерството на земеделието, според които тези наематели получават субсидии за това, че поддържат ливадите в добро земеделско и екологично състояние. Това съобщиха за Синор.бг от министерството на земеделието по повод последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети в началото на 2015 г. и влязащи в сила от февруари следващата година.

Измененията се въвеждат в полза на животновъдите, които не разполагат с необходимите ливади и пасища, тъй като общинските и държавни пасища се държат от хора, нямащи нищо общо с животновъдството. Поради близостта си с местните лидери тези фиктивни фермери са спечелили общинските търгове само за да получават субсидии срещу ангажимента да косят ливадите.

За да може европомощта да достигне до фермерите с животни, със закон беше определено държавните и общински терени ще се отдават под наем или аренда само на собственици или ползватели на животновъдни обекти с регистрирани пасищни селскостопански животни. Неслучайно при последния парламентарен контрол министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че вместо с млечни крави наемателите на земя спешно започнали да купуват магарета и мулета, които също се водят селскостопански животни, за да не им бъдат разваляни договорите. Тя припомни, че целта на законодателните промени е да се насърчава и подпомага бизнес, който носи принадена стойност.

Нека припомним промените, влизащи в сила от догодина - за 10 дка ливади, мери и пасища фермерите трябва да притежават една животинска единица (т.е. една крава, бивол или говедо в имоти от първа до седма категория. До 20 дка се падат за една животинска единица в имоти от осма до десета категория, като се приспаднат притежаваните или ползвани от тях на правно основание пасища, мери и ливади.

На правоимащите лица, които отглеждат говеда с предназначение за производство на месо и от местни (автохтонни) породи, се разпределят до 15 дка за една  животинска единица - в имоти от първа до седма категория и до 30 дка за една животинска единица – в имоти от осма до десета категория, поясниха от министерството на земеделието.

С цел държавните и общински земи да се предоставят само на фермери, които отглеждат пасищни животни и са регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, в последното изменение на закона е регламентирано всички ползватели, сключили договори за наем или аренда на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд преди 24 февруари 2015 г и които не разполагат със съответния брой животни, са длъжни до 1 февруари да осигурят необходимите стада.

В случай, че до определения срок лицата не изпълнят тези изисквания, договорите им следва да се прекратят от кметовете на общини или от директорите на областните дирекции „Земеделие”, като при неизпълнение на това задължение, е предвидено на длъжностните лица да се налагат глоби.

Законът е разписал още, че кметовете на общините или директорите на областната дирекция „Земеделие” са длъжни взяка година да правят последващи проверки.

Справката трябва да се предостави на Българската агенция по безопасността на храните към 1 февруари на текущата година и да се включи в Интегрираната информационна система на БАБХ – животновъдни обекти, собственици или ползватели на регистрирани животновъдни обекти и пасищни селскостопански животни в животновъдните обекти.

Справката се утвърждава със заповед на изпълнителния директор на БАБХ и се публикува на интернет страницата на агенцията.

Когато при извършването на проверката се установи, че:

            - в животновъдния обект броят на регистрираните пасищни селскостопански животни е с над 30 на сто по-малък от броя им към сключването на договорите за наем или аренда, договорите се изменят, като площта се определя в съответствие с процентното намаление на броя на животните;

            - в животновъдния обект няма регистрирани пасищни селскостопански животни, договорите за наем или аренда се прекратяват от кмета на общината, съответно директора на областна дирекция “Земеделие”;

            - е настъпила промяна на условията по чл. 37и, ал. 1, от ЗСПЗЗ, договорите за наем или аренда се прекратяват от кмета на общината, съответно директора на областната дирекция “Земеделие”.

            - е заличена регистрацията на животновъдния обект в съответното землище, договорите за наем или аренда се прекратяват от кмета на общината, съответно от директора на областна дирекция „Земеделие”.

Кметовете на общините и на директорите на ОД „Земеделие” им е предоставен достъп до регистъра на животните и животновъдните обекти и регистъра на животновъди с договори за пасища, мери и ливади, чрез които ще могат да изготвят справки за вписаните животни в животновъдния обект по категории и справки на животновъди с договори за пасища, мери и ливади.

До 1 февруари 2016 г. наемателите на пасища трябва да си купят животни, в противен случай губят имотите
19693
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Въпросителна около това дали проектът ще се одобри и в пленарна зала
Земеделската комисия единодушно прие на първо четене промените в закона за земята
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
След цялостното обследване на земеделската площ
Над 3,1 милиона декара с пасища и ливади са станали гори
Изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България
Михайлов: Липсата на ваксинация спира износ за Албания, ще търсим пропуснати ползи от държавата
Консултативен съвет по поземлените отношения
Готвят промени за лесен достъп на фермерите до общински и държавни земи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини