Начало » Хоби земеделие » Цветарство
21.11.2015 г.

Не режете флокса и розата с едни ножици

Почистете моравата и цветните лехи

През есента е времето, в което трябва задължително да почистите моравата от опадалите листа. В противен случай през зимата на местата, където са събрани листата, може да се случи да загубите тревата отдолу. Събраните листа могат да се използват за укриването на многогодишните растения от студа. Ако забележите, че тревата по моравата расте активно, то трябва задължително да я окосите за последен път.
С основното почистване трябва да се заемете и в цветните лехи. Но може и да не го правите... Всичко зависи от това дали влизате в градината през зимата или не. Оставените през зимата стебла на растенията ще украсят пейзажа с ледените кристали, които ги покриват тогава, а непочистените листа ще се превърнат в допълнително укритие за цветята. Ако през зимата не можете да влезете в градината, а през пролетта не можете да работите в нея веднага, след като се стопи снега, то трябва да имате предвид, че по-трудно ще изчистите мястото от отпадъци, плевели и др. Освен това трябва да помните, че някои от многогодишните видове не понасят предзимната резитба.
Хойхерата, кукурякът, незабравката и др. през пролетта се хранят благодарение на миналогодишните си листа. Важно е те да останат на растенията. Изключение правят източните кукуряци, които без страх можете да освободите от листната маса.
При резитбата помнете за болестите, които се предават със сока на растенията. Флоксът и розите биват нападани от едни и същи вирусни болести, затова не ги подрязвайте с един и същи инструмент.

Не режете флокса и розата с едни ножици
8017
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини